Ваня Висарионова: как да се предпазим от диастаза след раждане – с ресторативно движение

29.03.2024

Има начин младите майки да се предпазят от диастаза след раждане и да се възстановят бързо и благополучно след края на бременността. Ключово за превенцията е избягването на двете пози, които бременните жени най-често се изкушават да поддържат. Това са стоежът с отпуснат напред корем и седенето „потънало“ в диван, при което опашната кост се прибира навътре. Седенето на земята пък помага за по-лесно естествено раждане, разкрива Ваня Висарионова – специалист по ресторативно движение.

Какво е ресторативно движение?

Ресторативно движение се нарича цялостната система от упражнения и ежедневно поведение за възстановяване на естествената стойка на тялото. Ресторативната гимнастика става все по-необходима, защото днес ние, хората, водим твърде обездвижен живот.

По време на бременността уседналият начин на живот дава неприятни отражения. Появяват се болки в кръста, в гърба, изкривяване на стойката.

Гордата позиция и големите бебета

„Нещо много интересно, което научих при обучението си по ресторативно движение, това е, че при естествената, анатомична позиция на човека гръдният кош да е разположен точно над таза. Но по време на бременността, с порастване на коремчето, се получава спонтанно отпускане на корема напред,“ казва Ваня Висарионова. Под гръдния кош се отваря значително повече място за бебето. „Реално при подобно изпъчване на корема плодът се развива не в равнината между таза и гърдите, а в едно доста по-голямо пространство. Това всъщност е една от предпоставките напоследък да се раждат все по-големи бебета“.

Тази позиция с корем, силно издаден напред, понякога шеговито бива наричана „стойката на гордите бременни“. Тя обаче поставя извънреден натиск върху гръбнака, което поражда болки. Освен това въпросната позиция генерира излишно голямо напрежение за коремните мускули linea alba, което води до диастаза.

Бременните, които искат да намалят риска от диастаза, е най-добре съзнателно да избягват да отпускат корема напред, макар че това може да им се струва по-неудобно.

Физиологични проблеми след раждането

Какво най-често се лекува с ресторативно движение, когато говорим за бременност и раждане? Най-масовите предизвикателства, по наблюденията на Ваня Висарионова, са диастазата (раздалечаване на коремните мускули) и възстановяването на мускулите на тазовото дъно.

Това, което може да се направи за превенция по време на самата бременност, включва няколко мерки:

  • Не бива да се носят токчета – това всяка бременна жена знае добре.
  • Желателно е колкото може повече да се движим – за бременната жена не е полезно да се заседява, с изключение на някои редки случаи.
  • Съществено е бременната жена да избягва позицията с прибраната опашна кост навътре – това е любимата поза на „потъване“ в дивана, при която повечето бъдещи мами се чувстват най-спокойно и отпуснато.
  • Много полезно е бременната жена да прекарва повече време в седеж на пода. „ Това ще й помогне на само да има по-здрав гръб, но и хубаво да тренира тазобедрените си стави. По този начин тя ще подпомогне процеса на естествено раждане“, казва Ваня.

Упражнения и още нещо

Упражненията, които тя преподава, са само част от възстановяването след раждане. „Реално ресторативното движение е начин на живот. В него има три компонента“, обяснява специалистката, специализирала в САЩ. Това са:

  1. упражнения – с тях си помагаме да се възстанови мускулатурата;
  2. промяна на навиците в ежедневието – хората следва да си обръщат внимание как точно седят, дали са склонни да се изпъчват, дали дишат с целия гръден кош, колко дълго се заседяват.
  3. подравняване – с това понятие се нарича поддържането на естествената, анатомична стойка на тялото. Това е същата онази, при която гръдният кош застава точно над таза.

Целта на всеки човек, който се старае да се възстанови, е да се старае в ежедневието сам да търси тази позиция, да я поддържа.

„Иначе само с едни упражнения, без през останалото време от деня да стоим правилно, не бихме постигнали ефект“, казва Висарионова.

Сходни публикации

tag