Ася Демирева: няма по-хубаво от това: кърмене в слинг! Но изчакайте в началото

17.03.2024

Може ли да се кърми в слинг? Краткият отговор е – да, може! Възможността за кърмене в слинг е въпрос на лека „еквилибристика“ е, като в крайна сметка се свежда до постигането на най-удобната позиция за сученето на бебето, казва Ася Демирева, един от най-опитните консултанти по кърмене в България - с над 15 години опит, а също и майка на две деца, които е кърмила общо 4,5 години.

Удобството при кърмене в слинг доста зависи от големината на гърдите и големината на бебето. „Може да се направи така, че детето мъничко да се смъкне надолу в слинга. Това е не съвсем правилна позиция от гледна точка на бебеносенето, но целта е главата на детето да може да се изравни с гърдата, без обаче бебето да се слага в хоризонтална позиция“, казва Демирева. Сукалчето може да застане диагонално спрямо тялото на майката, но не бива да поляга хоризонтално, защото това няма да му е комфортно, особено ако заспи – а ние искаме да го носим в слинг или раница.

Специален съвет към бебеносещите кърмачки

Водещата специалистка по кърмене има един специален съвет за майките, които искат да носят и кърмят в движение. „Скоро след раждането, при началното препълване на гърдите, когато има много сериозна хиперлактация, предпочитайте татковците да са тези, които носят бебето!“ Така е, защото не е желателно малките детски лакътчета да се опират в гърдите. Натискът създава предпоставка за леки запушвания. „Когато поомекнат гърдите, тоест когато мине първата регулация на лактацията около 20-тия ден след раждането, майките вече могат да носят бебетата си - колкото искат, от сутрин до вечер,“ казва Демирева.

Независимо дали носим бебето в слинг или не, има три основни неща, с които е добре да сме наясно за кърменето, споделя още Демирева. Ето кои са те.

3 най-важни неща за кърменето

1. Има жена – има кърма! Тя може да не е достатъчно в някои случаи – лактацията е хормонозависима. Но принципно няма жена, която да не може да кърми. Дори с малко добавка кърменето може да се получи. А в повечето случаи се получава съвсем естествено, казва Демирева.

2. Кърменето не бива да боли – и не бива да настояваме на конкретни пози. „Всеки пита: „Kоя е най-добрата поза?“ Е как коя?! – Тази, при която гърбът на майката е спокоен,“ категорична е специалистката по кърмене. Така е, защото майката прекарва средно 40 минути в кърмене – толкова време суче бебето обичайно.

3. Кърмачките могат да ядат всичко. Няма никакви ограничения, категорична е Демирева, шегувайки се, че единственото, което трябва да се изключва от менюто, са „отровни гъби“. „Всичко може да се яде – с мярка, с мисъл и без отровни гъби“.

За майките, които се боят, че няма как да измерят количеството кърма, което детето поема, Демирева препоръчва да си вземат домашен кантар за бебе – ала само в началото.

Следвайки трите прости принципа, младите майки могат да се наслаждават на своята свобода като родители. „Изобщо кърмачката не е ограничена жена. Тя е жена с абсолютна свобода, защото кърменето е много мързелива работа,“ усмихва се Демирева. „Погледнато реално, кърменето ви дава възможност храната за бебето да е навсякъде с вас. Дали ще отивате на море, на планина или просто някъде ще излезете по работа – храната е навсякъде с вас. Аз съм кърмила под пелерината на фризьора! Бебето е с мен, храната е с мен – всичко е „шапка на тояга“.

Сходни публикации

tag