До Рим и назад — съвети за пътуване с малко дете

Ciao! Скъпи родители, настоящата статия, както вече се досещате, е плод на едно вдъхновение, намерило своето начало в Рим. Вечният град ме мотивира да споделя полезни съвети за пътуване извън граница с малко дете.

Да, мисията е възможна. Не, не е нужно да сте Том Круз, за да ви се получи това екстремно приключение.

И да си дойдем на думата…

През последните две години не сме пътували много с моето семейство — по разбираеми причини. Кратката ваканция, която ни се случи, е първото пътуване без деца. Децата обаче останаха в мислите ми и през цялото време събирах впечатления относно важните и необходими моменти, свързани с пътуване със самолет, включващо като бонус ,,малки бонбончета”.

Внимание!

Според мен най-доброто време за пътуване с деца е… докато те са все още малки и не могат да ходят (това звучи странно, но е самата истина)  и 10 години по-късно, когато ще се интересуват от забележителности и помнят къде са били.

Тоест —  ако не искате да изпуснете момента и да чакате цели 10 години или пък сте смелчаги и вече сте планували полет, ето някои съвети.

Пътуване със самолет и бебе - преди, по време, след 👇

 1. Имате опция да не закупувате допълнително място за бебето (ако е под 2 години) и то да спинка  в скута ви. Тогава обаче нямате право и на допълнителен багаж за него, освен детска количка, която не може да качите на борда. В този случай раница или хибридна носилка ще ви  е изключително полезна. Спокойно и самостоятелно може да се качите на борда на самолета, а бебето ще е по-спокойно.
 2. За самолета си вземете шал или муселинова пелена, с която да се завиете при нужда.
 3. Умно! Ако изберете задни седалки, ще ви е една идея по-широко, защото в задната част на самолета седалките не се запълват на 100 процента.
 4. Бебето може да пътува в столче за кола на отделна седалка, която трябва да заплатите.
  Повече информация може да прочетете тук.
 5. На борда задължително си подгответе храна, еднократна пелена (памперс),  връхна дреха за бебето или тънко одеалце. Много често температурата в страната, в която ще пристигнем, се разминава от тази на родна почва. А и в самолета понякога е по-хладно.
 6. Щом се окажете на избраната дестинация, предвижвате се от летището до града (планирайте и тази стъпка предварително - поинтересувайте се какви варианти има - автобус или влак, метро, такси).
 7. NB! Предвидете време за хранене, смяна на пелена, обличане/събличане на връхна дреха, допълнително комплектче дрехи, шапка, слънцезащита, погрижете се за самите вас с храна, вода и нека пътешествието да започне! 🙂
 8. Ако сте добре организирани опитни туристи, вие сигурно имате план за това какво ще посетите и как ще го направите. Не забравяйте обаче, че вече сте и родители!
  Редуцирайте очакванията си, планувайте ден, посветен на повече разходки, ако е възможно, и се наслаждавайте.
 9. Излизайте рано и опитайте да сте на закрито - музей, ресторант, квартира/хотел  или в някой парк по време на най-горещите часове от деня. Носете си бутилка за вода. В Рим, например, имаше течяща вода от чешми или големи диспенсери в целия град. За малко дете бих препоръчала минерална вода с розов етикет — без излишни рискове, както се казва. Разбира се, ако бебето ви е кърмаче и все още не е захранено, вие няма нужда да предлагате вода, а просто по-често кърма.
 10. Носете шапки за вас и за бебето. Облечете ленени или тънки памучни дрехи. Ако се изпотявате, можете да се преобличате през деня за повече комфорт. Една тънка дреха от лен не заема почти никакво място. Носете си слънцизащитен крем — за себе си, но и за бебето, и такъв против подсичане - дългото време, прекарано с мокра пелена, в комбинация с горещината, могат сериозно да навредят на тънката бебешка кожа.
 11. Освен слинг не е изключено да си носите и лека, сгъваема бебешка количка (внимание - за бебета на 6+ месеца), когато се налага да промените позата или просто за разнообразие.
 12. При подредбата на багажа не пропускайте и импровизирана аптечка с основни елементи - лепенки, риванол, физиологичен разтвор, пробиотик, панадол, репелент.

И така — това е кратко, но сладко обобщение на всичко важно при пътуването с малко дете/бебе извън граница.

За финал ще кажа само — снимайте се, смейте се, гушкайте се, грабете с пълни шепи от всичко на вашата временна дестинация. Подарете си спомени за цял живот!

Bon Voyage!

Сходни публикации

tag