15-секундният слинг: Close Caboo

10.06.2024

Когато става дума за носене на бебе в слинг, много майки се затрудняват от дългите „опашки“ на традиционния еластичен слинг или най-малкото се тревожат дали го връзват правилно. Хей, дами, какво би станало, ако имате слинг, който се връзва буквално за 15 секунди?

Лесният слинг – така можем да наречем Caboo. Кройката му е такава, че се поставя бързо и лесно, особено когато човек свикне след първоначалното разучаване на модела.

Слингът Caboo по същество е много сходен с другите видове слингове: две широки ивици слингов плат се кръстосват пред гърдите на носещия родител и поемат тежестта на телцето на бебето, а след това трета, широка ивица от същия текстил обгръща детето хоризонтално. Голямата разлика идва от това, че Caboo е предварително „кръстосан“ на гърба. Ивиците слингов плат се срещат и пресичат, като тяхното „кръстовище“ е фиксирано с платка и неподвижно:

Това предварително кръстосване и фиксиране на тъканта радикално променя правилата на играта. То спестява деликатната задача по самостоятелно увиване на дългите „опашки“ от слингов плат на класическия еластичен слинг, кръстосването им – пресягането през собственото рамо, а с това и неволното усукване на тъканта. С предварително кръстосани на гърба ленти слингът „Caboo” се облича като блуза: нахлузва се през глава. Отнема само няколко секунди.

После всичко е добре познато. Гушваме бебето, придържайки го го към едното си рамо. Дупето му остава по средата на гърдите ни. Спускаме детенцето плавно надолу, между кръстосаните ленти, насочвайки крачетата така, че да обкрачат слинговите ивици именно там, където се кръстосват. С други думи, пресечната точка на опашките трябва да попадне точно под дупето. „Разстиламе“ вътрешната лента около телцето. Разстиламе и втората. Хей, знаете ли, че поти сме готови?

Вземаме третата, хоризонтална ивица, обгръщаме гърба на бебето и връзваме краищата зад гърба си. Готово е!

Не бива да забравяме да оставяме презрамките леко отгърнати, така че бебето да има свободен приток на чист въздух.

Самите опашки трябва да бъдат вързани на възел зад гърба ни:

От есен до пролет

Бързият слинг Caboo е подходящ за носене на бебета с тегло над 3,5 килограма – докъм времето, когато достигат до 14,5 килограма. По дефиниция моделът е за над 2,5 килограма, но ние препоръчваме децата да са достигнали възраст около два месеца, преди да се гушнат с Caboo, защото най-мъничките бебета трудно могат да „изпълнят“ слинга и се изгубват в дебрите на тъканта.

Ако вземете в ръце Caboo, ще забележите, че e изработен от еластичен и доста плътен слингов плат:

Този текстил е по-плътен в сравнение с традиционния класическия еластичен слинг. Това дава усещане за сигурност и здравина. Но също така означава, че ще задържа повече топлина за малкото телце на бебето. Caboo е най-удачен за по-хладните дни на късната есен, за зимата и за раната пролет. Навярно през знойното лято обаче ще ви е твърде топло с него, а това значи твърде топло и за бебето.

Ловкост с халките

Механизмът на връзване и регулиране при Caboo разчита на две двойки халки, по една двойка на всяка от „опашките“. Тази особеност кара някои да бъркат Caboo с ринг-слинг и да се притесняват дали биха се справили с връзването:

Двойката халки всъщност е един от най-простите и същевременно най-ефективни методи за затягане и разхлабване на ивиците слингов плат лесно. За да го използваме добре обаче, първо трябва да го опознаем. Именно тук е тънкостта при боравенето с Caboo.

Много е важно прекараният през халките слингов плат да не засуква или напластява в зоната на прехода през халките. Това би направило трудно неговото управление. Погледнете отново снимката по-горе: левият ръб на тъканта идва покрай крачето на детето, преминава през халките и си остава отляво; десният ръб върви постоянно отдясно.

Това, заедно с хватката на пръстените, позволява да манипулираме опъна на вътрешния и на външния ръб на текстила. Това е "тайната" при връзването на Caboo! За нея човек има нужда да се поупражнява и да направи няколко опита, преди да усети добре колко прецизно може да се настрои обтягането на текстила по дължина.

Самото преминаване на текстила през халките е класическо: първо през двете, а после в обратна посока само през втората:

Поддръжка на поза „М“

Слингът Caboo поддържа „позата М“ при носене на бебето. За целта кройката на слинга позволява тялото на детето да „потъне“ дълбоко в седалката, оформена от двете ивици слингов текстил:

Дупето се смъква, а коленцата остават по-високо, сочейки към тялото на родителя, така че крачетата образуват идеалната ергономична „позиция М“. Тя е ключова за предпазването от тазобедрена дисплазия.

Малки сладки удобства

Caboo е замислен да даде свобода на ръцете на носещия родител. Затова има малко джобче, разположено най-отпред, върху платката на обгръщащата ивица плат, тоест на гърба на бебето:

Тук човек може да сложи дреболии, които иска да са му под ръка - например банкноти или банкови карти, за да му е удобно при пазаруване. Не ви препоръчваме тук да слагате предмети с остри ръбове като например ключове, нито пък телефон - източниците на електромагнитни излъчвания трябва да стоят колкото се може по-далеч от бебето.

За да може бебето да диша свободно, презрамката може да се загъне:

Така се осигурява безпрепятствен въздушен поток около лицето на детето. Самата презрамка изглежда елегантно по този начин.

Сходни публикации

tag