Искам да кърмя, но не мога

23.06.2021

"Кърменето е най-добрата храна за бебето. Това е абсолютен факт, с който съм наясно и по време на бременността нямах колебания, че ще кърмя. Бях уверена в своя успех, но не стана точно както си го представях. По ред причини, с които се борех, разбира се, в крайна сметка сега не кърмя. Минах през различни фази на отчаяние, но вече не чувствам вина.

Знам, че АМ не е най-големият враг на детето ми и в тази ситуация ще ми се притече на помощ. Споделям ви най-откровено - отнесох много критики, обявиха ме за лоша майка, в някои групи чак спрях да пиша. Не съм сама, много други жени минават през това разочарование, на тях искам да кажа "Момичета, не сте лоши майки, опитали сте, дали сте всичко от себе си, успокойте душата и се радвайте на децата си, в крайна сметка любовта е най-важна, времето с мама - също."

Благодарим на мама Теди, че ни сподели това и ни вдъхнови да кажем няколко думи по темата. Макар Теди да е спокойна и да не е в паника, то безброй други жени страдат, че бебето им не е кърмено.

Да, кърменето е важно - да, то е чудесно за бебето, еликсир за здраве и сила, помага и за изгражане на силна връзка между майката и бебето, обаче НЕ бива да се случва на всяка цена. Не и ако това ви разрушава дните, покосява настроението и помрачава щастието - не сте се провалили! Вашият успех вече е в ръцете ви, останалото... ами понякога става, друг път не, хора сме все пак. Ако по някаква причина не можете да кърмите, а усещате вина (от околните майки, фейсбук съдници, свъкърви и прочие), значи е време за промяна.

Тя - промяната, идва от осъзнаването, както и от подкрепа от сродни хора. Ти си добра майка понеже обичаш, даваш грижи на мъника и не чакаш нищо в замяна, не спиш, но умората е сладка, гушкаш, храниш, милваш своето дете и си изпълнена с мисли за неговото най-прекрасно бъдеще. Съмненията, страховете и вината нямат добавена стойност, напротив - определено са излишен багаж, от който семейството няма нужда.

Не сме почитатели на АМ, но то се оказва алтернатива, създанена да удовлетвори нуждите на детето, съдържа с аминокиселини и суроватъчни белтъци, обогатено е с желязо, манган, мед, йод, и други микроелементи. Не може да се сравнява с кърмата, но... ако няма кърма?

Разбира се, същестуват различни видове АМ, можете да се допитате до специалист за съвет относно избора. В крайна сметка, ако така или иначе не можем да кърмим бебето, то няма лошо да вперим поглед към положителните страни на АМ, нали? Кои са те: по темата е налична достатъчно информация от проверени източници, лесно ще я откриете.

Усмихнете се на живота и на рожбата си, приемете някои фактори, щом не можете да ги промените и се наслаждавайте на майчинството с гордо вдигната глава! Националната Банка за кърма също работи и нейната цел е да снабдява с кърма жени, които нямат и не могат да кърмят. Каквото и да изберете, не забравяйте да се обичате и щадите, децата имат нужда от здрави и щастливи родители, за да се превърнат именно в такива личности след време.

Сходни публикации

tag