Регресия на съня - бебето отново се събужда през нощта

От 3- до 4-месечната регресия на съня на бебето обърква и разочарова хиляди родители по света. Ние обаче вярваме, че вие няма да бъдете сред тях, ако приложите някои съвети с цел превенция.

Сещате ли се за онези моменти, когато изведнъж бебето започва да спи по-добре, по-спокойно… Да, тогава мама и тати изпитват огромно облекчение, в комбинация с двойна доза щастие. Истината е, че не бива да бързате с празненствата по случая, запазете шампанското за по-късно, защото е възможно да имате изненади в близко бъдеще:
• Вашето бебе ще започне да се преобръща, следователно  повиването и спането в гнездо няма да да възможни.
• Бебето ще стане по-голямо и е възможно да огладнява по-често, подгответе се!
• Никненето на зъбки, дами и господа, е враг на спокойния и необезпокояван сън. Може да има и симптоми на настинка или същинска такава, едно е сигурно – дискомфортът е гарантиран.
• Малкото човече ще започне да осъзнава, че около него се шири огромен свят. Детето ще стане по-чувствително към температурата в стаята или светлината.
• Ритъмът на сън се променя е и възможно вашето палавниче да се събуди, искайки да играе, и няма да пита дали часът ви устройва.
И сякаш неусетно констатацията е: бебето вече не спи добре.
Често този период на промени през 3- до 4-месечната се нарича регресия на съня - и може да подейства силно обезкуражително на родителите. Идват мисли от типа на: „Знам, че детето ми може да спи по-добре… ТО СПЕШЕ по-добре. Какво става сега?!"
Не знаете какво да правите в подобна ситуация, нали? Ако се научите да установявате здравословни навици за сън и сте предпредени за всички предстоящи промени, може би ще успеете да се пазите от повечето от тях, та дори и всички.

Защо се случва регресия на съня през 4-тия месец?

Какво се промени? Вашето малко новородено съкровище се е превърнало в 3- или 4-месечно социално същество. То потъва в лек сън и се събужда ... отегчено! Прекалено е тихо, твърде неподвижно и скучно, то вече иска друго. Вашето 4-месечно дете, което обича компанията, ще се събуди и ще си помисли: „Хей, ти – с дългата коса, върни се! Искам да играя!". Но това, което много родители не осъзнават, е, че когато отидат при детето си, те всъщност го възнаграждават за събуждането, дарявайки му внимание.
Най-често срещаният съвет за справяне с регресията на съня е да се използва обучение за сън, което оставя бебето да плаче. Но никой не се чувства добре от това. Подобен вид тренировки по сън могат напълно да се обърнат срещу родителите и да доведат до дълги часове плач на детето.

По-добрият подход

Що се отнася до проблемите със съня, най-доброто лечение е превенцията. Ето какво съветваме:

• Научете бебето да спи в самостоятелно легло от самото начало. Може да използвате гнездо, което при нужда да премествате по-близо до вас. Леглата тип “next to me” са също прекрасен вариант.
• Изгасете светлините в стаята за сън и не реагирайте при първите звуци на бебето. Вместо да го вдигнете бързо-бързо, просто запазете спокойствие и пуснете бял шум.
• Предвиждайте (и намалявайте) нощния глад, като насърчавате дневни хранения и дори такива около 23:00 или полунощ.
• Прекарвайте много време на открито. Излагането на чист въздух и слънчева светлина ще помогне на вашето мъниче да разпознае разликата между деня и нощта.
• Спазвайте една и съща рутина преди сън всяка вечер и отделете поне 20-30 минути за нея. Нека още по време на подготовката за сън в стаята е проветрена, затъмнено и тихо. Хубаво е да не оставяте детето да се превъзбужда преди лягане и да не будувй прекалено дълго.

Ако смятате, че няма да успеете да се справите сами, потърсете консултант, който да премине заедно с вас през всички стъпки и да предложи индивидуална стратегия спрямо особеностите на вашия случай.

Сходни публикации

tag