Сън на новородено- възможен ли е живот по график

15.10.2020

Бебешки живот по график

Съвети от д-р Харви Карп

Трябва ли да се избягваме прилагането на график при бебетата? Малките деца обичат рутините, но какво да кажем за бебетата? Подобно на толкова много проблеми с отглеждането на деца, и тук има повече от един верен отговор.

Наистина ли бебетата се нуждаят от график?

Графикът е модерна концепция. Древните хора не са хранили бебета според времето на слънчевия часовник и не са правили графици за бебешка дрямка. Но поддържането на организацията може да бъде спасител за днешните майки и може да помогне на бебето да приеме график, който работи по-добре за семейството.

Разбира се, строгите графици, които игнорират плача на бебето, са неестествени и неправилни. Но гъвкавите графици за бебета, определящи приблизителното време за хранене и сън - могат да бъдат наистина полезни.

Ползите от „живот по график“

Замислете се, ползата от гъвкавите графици не е огромна изненада, тъй като бебетата са истински експерти в ученето! Още преди раждането малчо започва да разпознава гласа ви и любимата ви музика. Така че изучаването на модела на хранене и спане не е свръх неговите възможности.

Някои експерти съветват да се прилага график: „яж, играй, спи“. Те са на мнение, че използването на малка игра за разделяне на храненето от съня (вместо винаги хранене преди сън) помага на бебетата да се научат да заспиват без хранене – например, когато се събудят в два часа сутринта.

Това звучи логично, но всъщност противоречи на биологията на вашето бебе. Кърмачетата стават сънливи след хранене, без значение колко дълго играете с тях. Освен това, преди лягане, е добре бебето да бъде с пълно коремче, за да бъде съня по-дълъг и спокоен.

Какво представлява „добрият график за новородено бебе?

Ако ще опитате да планирате, предлагаме да изчакате около месец (докато храненето върви наистина добре), след това направете следното:

Носете бебето си много през деня, за да му помогнете да научи разликата между деня и нощта.

През деня хранете малчугана на всеки 1,5-2 часа, след което го приспивайте. (Започнете дрямката, преди то да се прозява и да премрежва поглед.)

Ако дрямката продължи над два часа, събудете го за следващия период за игра/ хранене. Дългите дрямки водят до по-малко дневно хранене и повече глад през нощта.

Хранете го в тиха стая, за да не се разсейва – това води до отказ от хранене.

Включете белия шум - и намалете светлините (20 минути преди лягане). Така нервната система на вашето бебе ще е спокойна, а сигналът, че идва времето за заспиване - ясен. Използвайте техниката за събуждане и сън, за да му помогнете да се научи да се успокоява.

Събуждайте бебето си за хранене между 22:00 ч. и полунощ всяка вечер, за да бъде сито и да го подготвите за по-дълъг период на спане.

Гъвкавият график за хранене и сън може да бъде от голяма полза, ако имате близнаци, други деца, ако сте самотен родител или работите извън вкъщи. Но ключовата дума е „гъвкавост“. В случай че планирате дрямка в 13:00 ч., но малкото ви съкровище е изтощено в 12:30 ч., добре е да спазвате „правилата“. Просто го нахранете и приспете. А ако огладнее преди „планираното“ време за хранене, опитайте се да го разсеете, но отговорете с грижа и обич, ако суетата продължава - се върнете към графика по-късно.

ВАЖНО! Твърдите и прекалено строги графици, като да се придържаме към определен час, дори ако бебето плаче от глад, противоречат на естествените ни инстинкти, карат ни постоянно да наблюдаваме часовника и води до недохранени бебета. Не ги прилагайте така, бъдете отговорни.

Програмата за лягане ще помогне на мъника да свикне с графика

Следвайте една и съща успокояваща бебешка рутина всяка вечер:

- Слаби светлини

- Мек бял шум във фонов режим

- Хубава баня

- Любящ масаж с топло масло

- Вкусно мляко

- Мека приспивна песен

В рамките на една седмица тези похвати ще започнат да работят като хипноза. Когато свикнете с рутината за новороденото си бебе, ще откриете, че и вие, и то ще спите повече.

Сходни публикации

tag