С лице напред или обратното (facing in or facing out)

10.11.2020

С лице напред или обратно

научнообоснована статия за позицията на бебето при носене

Ще опишем някои аспекти относно това как се развива бебето през първата година, които се отнасят до идеалните позиции за неговото носене. Надяваме се, че това ще ви помогне да направите добър и информиран избор що се касае за типовете и позициите на бебешките носилки, които ще използвате в грижата за вашето собствено дете.

Позициите в които може да носите бебето си са:

- Отпред, когато то е с лице напред.

- Отпред, когато бебето гледа към бебеносещия;

- На гръба;

- На хълбока.

Да стимулираме мозъка

Родителите трябва да стимулират развитието на детето. Един от ключовите резултати от голямото количество изследвания, направени върху развиващия се мозък на бебето, е необходимостта от подходяща стимулация. Когато бебето се роди, броят на невроните в мозъка му съответства на този на възрастните. Липсват обаче умопомрачителното количество връзки, които в крайна сметка ще оформят личността и интелигентността на конкретния индивид. Тези връзки се формират от вида на стимулите, които бебето среща във външния свят и са напълно зависими от тях.

Всяко преживяване, на което е изложено бебето, ще активира част от мозъчните неврони. Колкото по-често се случва дадено преживяване, толкова по-силни стават връзките между активираните неврони. Въпреки това, както няма смисъл да се опитвате да научите новороденото да кара кънки на лед, така и някои видове стимулации не са подходящи за всяка фаза на развитие. За да разберем кои са полезни, трябва да разгледаме основните фази на развитие, през които бебето преминава през първите 12 месеца.

Три етапа от развитието на бебето

През първите няколко месеца след раждането основната задача за развитие на бебето е адаптирането към живота извън утробата. По време на този период е необходимо да се усвоят различни основни функции: сучене, смилане, дишане, вокализация, дефекация и зрение. Задачите не са лесни, налага се бебето да прекарва голяма част от времето си в така наречените „състояния на приспособяване“: сън, сънливост, суетене и плач. Бебето е притихнало, внимателно се оглежда и „попива новия свят“. Или по-скоро – най-близкият свят, тъй като зрителната зона на бебето е ограничена през първите няколко месеца до 8 до 10 инча. Между другото това е и приблизителното разстояние между лицето ви и лицето на бебето, когато го държите на ръце или пък кърмите.

1). 2-3- месечна възраст

През този период бебето активно търси социален обмен с възрастните, използвайки погледа и усмивката си, с цел да привлече вниманието им за забавни закачки или бъбрене. Майките обикновено реагира с мили изражения на лицето, като включват в действие високата тоналност на гласа. Не са изключение и смелите татковци, които впрягат сили, особено щом осъзнаят колко забавни могат да бъдат.

2.)  2-6-месечна възраст

Да, има няколко месеца, през които мъникът е наистина заинтригуван от човешкото лице. Играта на бебето е свързана с изучаването на правилата на човешкото социално взаимодействие, четенето и тълкуването на голямото множество изражения на лицето, които майката, бащата и останалите близки демонстрират. В стремежа си да се ангажират и да доставят радост на малчо, като се редуват в общуването, ще му помогнат да се научи как да владее вълнението и понякога разочарованието, което се натрупва във всеки игрив момент. Тези невинни мигове всъщност са важни от неврологична гледна точка за изграждането на съпричастност, социални и комуникативни умения, способност за проява на радост и за редукция на стреса.

3.)  6+ месечна възраст

Появява се координацията „око-ръка“ - вниманието на бебето постепенно се насочва към света на предметите. Бебето също така успешно започва да се придвижва, като първоначално пълзи, изследвайки околните „забележителности“ с новото си умение. Основните фигури (мама и тати) вече не са в центъра на вниманието на бебето, както бе през по-ранните етапи на развитие. Основната им роля става да помагат на детето да дешифрира и интерпретира двусмислените ситуации, когато се чувства несигурно.

Илюстративен лабораторен тест за това е, следната ситуация: бебето трябва да премине през стъклена (прозрачна) покрита кухина, за да достигне до желания обект. Бебето ще погледне изражението на лицето на майката; ако лицето ѝ изразява ужас или несигурност, бебето няма да премине кухината. От друга страна, ако майката чрез мимики насърчава детето да продължи, то ще направи точно това. За да контролира собствените си емоции и поведение, бебето разчита на тези, които се грижат за него.

Това е фазата, в която бебето се научава да споделя вниманието с друг човек, следвайки посоката на погледа. Освен това чрез мама или тати малчо успява да се сдобие с предмети извън обсега му, сочейки и насочвайки отсрещната страна към желания обект.  Важно е да отбележим и че бебето се привързва емоционално към родителите и хората, с които живее. При раздяла детето ще изпитва тъга:

Как тези фази на развитие се свързват с идеалните позиции за носене при използване eргономична носилка

Позиция отпред – с лице към бебеносещия

През първите няколко месеца бебето е повече от доволно, че го носят в предно положение, обърнато към бебеносещия. От гледна точка на развитието детето има една основна задача - адаптирането към живота извън утробата, а там със сигурност не се нуждае от прекомерна стимулация. Точно обратното - в периода на „социално пробуждане“, около 2-3 месеца основният интерес на бебето ще бъде човешкото лице и тук предната позиция, обърната навътре, ще продължи да е идеална за повечето бебета, тъй като те ще имат ясен поглед към лицето на мама или тати. Бебето с охота ще наблюдава изражението на бебеносещия, когато той общува с други хора – така детето придобива опит и научава нови неща. През първите 12 месеца повечето бебета, поставени в предната позиция, ще започнат да извъртат главата си, за да видят какво се случва зад тях. Като се има предвид гъвкавостта на врата на детето и широкият диапазон на зрение, който позволява движението на очите, бебето всъщност ще се бъде наясно с доста голяма част от заобикалящата го среда. Особено ако възрастният, носещ бебето, е бдителен към сигналите на малчо и подпомага усилията му да разгледа света, заемайки подходяща странична поза. Ако тази опция дава резултат в личния ви опит и вашето бебе е доволно, настоятелно ви препоръчваме да продължавате да носите бебето в тази позиция.

Бебеносене с лице навън

Някои деца ясно ще сигнализират (протестирайки), че предната позиция, обърната навътре, вече не е подходяща и не задоволява зрителните им потребности. „Искам да видя целия свят“ – сякаш казват мъничетата. Възрастта, в която можете да промените позата на бебето от обърнато с лице към носещия към обърнато напред, е около 6 месеца - тогава то  има добър контрол на главата, шията и кръста. Това е и подходящият период да промените позицията на  бебето, поставяйки го на гърба си.

Препоръчваме обаче използването на бебешка носилка с лице напред за много кратки периоди от време в спокойна и добре позната на бебето среда (важно е детето да има поне 6-месечна възраст и да контролира главата и шията си).

И моля, имайте предвид, че желанието на бебето да бъде носено с лице напред може да бъде фаза, през която то преминава. Експериментирайте непрекъснато с поставянето на бебето отпред и следете реакциите на детето. Доказано е, че много от бебетата, които влизат в периода на желание да гледат напред, се връщат към предишните си предпочитания, а именно – да бъдат с лице към родителя, и то само няколко седмици по-късно.

Бебетата могат лесно да бъдат свръхстимулирани, събирайки напрежение, така че, ако докато е с лице „към света“, детето се развълнува твърде силно, препоръчваме да преминете обратно към опцията „с лице навътре“ или да опитате позициите на гърба или хълбока.

Не на последно място – в случай че бебето започне да гледа като „хипнотизирано“ – бъдете внимателни, това е признак, че то се чувства несигурно, непрекъснато наблюдава случващото се и не може да се отпусне спокойно в носилката. Бебетата реагират добре, когато виждат мама или тати, а родителите им от друга страна имат постоянен достъп то емоциите, изписани на лицето на детето. Не се препоръчва носене с лице напред за дълги периоди от време, тъй като това може да попречи на способността на родителите да реагират на желанията на децата и да общуват пълноценно с тях. Когато бебето е с лице напред, бебеносещият родител не може да наблюдава бебето. Това е особено проблемен факт през първите 6 месеца, когато взаимодействията с лицето на родителите са жизненоважни за оптималното неврологично развитие на детския мозък. Следователно, абсолютно се препоръчва само и единствено обърнатата напред, с лице към родителя, в този интервал от време. Също така, в месеците, следващи този период, бебето често ще се обръща към лицето на родителя за тълкуване на двусмислени ситуации. Невъзможността да се обърне към мама или тати може да създаде ненужен стрес у мъника. Ако това се случва многократно, не е изключено да бъде нарушена основната му способност да регулира стресовите си реакции - в дългосрочен план това вреди на психическото и физическото здраве в зряла възраст.

Ергономична позиция на краката

Най-добрата позиция за насърчаване на здравословното развитие на гръбначния стълб и тазобедрената става е „ М“ позицията, тип „жабешки крака“, както някои я наричат. Всъщност това е самото положение, в което бебетата са поставени в скоба, когато е диагностицирана дисплазия на тазобедрената става, тъй като позицията стимулира оптималния растеж на тазобедрените стави. Поставянето на цялото тегло на бебето върху слабините и оставянето на краката висящи надолу не е оптимално от гледна точка на физиологичното развитие. Ето защо единственото, което се препоръчва, ако поставяте детето да гледа напред, е да бъде в носилка, която напълно поддържа седнало положение или клек.

Друга причина, поради която е препоръчително само за кратки периоди да се прилага позицията „с лице напред“, е удобството на родителя. Когато бебето е в носилка, обърнато с лице напред, може да има допълнително натоварване на гърба на бебеносещия, тъй като, съгласете се, е по-трудно да носите товар, който е обърнат от вас. В такъв случай използвайте ергономичната позиция отпред - с лице напред, за кратки периоди от време, превключвайки в позиции за носене на хълбока или гърба, ако започнете да изпитвате напрежение в долната част на гърба.

Възрастта, в която някои бебета могат да проявят недоволство, че биват носени с лице навътре, може да варира значително, отразявайки както индивидуалностите във вродения темперамент на бебетата, така и в средата им на живот. Напрегнатата семейна среда вероятно ще накара бебето да потърси комфорта и безопасността на родителя и да се съсредоточи върху тази изключително важна връзка, преди да се втурне да опознава света.

Неуспехът да се осигури безопасна семейна, но същевременно налагането на бебешка независимост чрез носене с лице навън, може да навреди на здравословното развитие на детето.

Оптималната позиция за носене

Да започнем оттам -  нормалното и здравословно развитие на бебето винаги преминава от първоначалната необходимост за активна физическа близост и взаимодействие между родител-дете към по-голяма независимост и светско любопитство. НО! Помнете: постепенно нарастващото желание за изследване на света от детето се нуждае от постоянна подкрепа от страна на родителите. И тази подкрепа в идеалния случай се осигурява от това, че бебето може да използва лицето на бебеносещия като активен тълкувател на огромно количество напълно нови и следователно стресови ситуации. В този ред на мисли - при повечето обстоятелства бебето е най-добре да се носи с лице, обърнато към вас.

Вслушайте се в своето бебе, то ви дава ясни сигнали. Признаваме, че родителите познават най-добре децата си, така че изберете позицията, която е подходяща лично за вас и вашето семейство, разбира се, имайки предвид и гореспоменатите съображения.

ИЗТОЧНИК: ERGOBABY.COM https://tinyurl.com/y6kw8oux

Сходни публикации

tag