Какво представлява ергономичната носилка - съвети за безопасност при употребата й

09.10.2020

Какво е ергономична носилка?

Когато търсите подходяща носилка за вашето новородено, е важно да обърнете внимание на няколко основни правила. На първо място носилката трябва да бъде удобна и за вас, и за вашето бебе. Необходимо е да разпределя равномерно теглото на мъника и да не оказва ненужен натиск върху гърба и раменете ви. Но най-важното е, че трябва изберете ергономична носилка, за да носите детето правилно и безопасно.

Какво представлява ергономичната носилка?

Този вид носилка поддържа естествената стойка на бебето, като същевременно насърчава здравословното развитие на тазобедрената става. Как става това? Крачетата на бебето са фиксирани до задната част на коленете, но по начин, който позволява то свободно да движи долната част на тялото си.

Необходимо е ергономичната носилка да има широка, удобна основа, която да поддържа вашето бебе, така че по-голямата част от тежестта му да бъде на дъното ѝ и да държи бедрата и крачетата във формата на буквата „М“. В тази ергономична позиция дупето на бебето е по-ниско от коленете, докато коленете и бедрата са на едно ниво, а бедрата са леко разтворени.

Препоръки

Тази позиция е комфортна за бебето и подпомага правилното развитие на тазобедрената става. Грижи се и за вашия комфорт, тъй като благоприятства равномерното разпределение на теглото на детето по бедрата, гърба и раменете, което се дължи и на широките, подплатени презрамки и колан.

Защо да изберете ергономична бебешка носилка?

С ергономична носилка никога няма да се притеснявате за позицията на бебето или дали вратът, гръбначният стълб, тазът, бедрата и крачетата се поддържат правилно, което е важно за тяхното развитие.

Най-добрата носилка прегръща бебето така, както бихте го гушнали вие. Тя има мисия - да прави това, което правят вашите ръце, а именно да държи бебето здраво и високо нагоре към вас, за да можете да целунете главичката му, като същевременно гърбът, дупето и коленете са в пълна безопасност. Този вид носилка намалява натоварването на все още развиващите се гръбначен стълб, стави, връзки и тазобедрени гнезда. Ако няма подобна защита, крайният резултат може да се окаже неприятен - проблеми в растежа и здравето на мъника.

Важно е да знаете, че новородените наистина са уязвими към увреждане на тазобедрената става и гръбначния стълб. Особено ако са диагностицирани с проблеми с бедрата, като дисплазия на тазобедрената става. В такъв случай е от изключително значение малките да заемат правилната позиция в носилката.

За да помогнете на бебето да постигне тази здравословна форма на бедрото, леко наклонете таза навътре и изтласкайте крачетата нагоре, насърчавайки огънатото, разтворено положение на краката, докато го поставяте в носилката.

Ергономична носилка

Повече време заедно

Тъй като ергономичната бебешка носилка разпределя равномерно теглото на вашето бебе, можете спокойно да го носите за по-дълго време – това важи при новородените и при малко по-големите деца.

На финала

Не забравяйте - бебеносенето е удобно за вас и е добро за бебето, но е необходимо да следвате основните съвети за безопасност, избирайки ергономична носилка:

1. Свободни дихателни пътища на бебето - главата му да бъде на разстояние от 4 пръста по брадичката на носещия и брадичката на детето да сочи нагоре.

2.Коремът на мама да е плътно прилепнал към този на бебето.

3.Колената на бебето да бъдат по-високо от дупето и корема на бебеносещя.

4.Носилката да стига максимум до първия шиен прешлен на бебето и минимум до началото на мишницата.

Сходни публикации

tag