За какво да гледаме при избора на слинг и ергономична раница за бебе: EN 13209-2 2015

16.02.2024

Има няколко „белега“ на качествените слингове и носилки за бебета. Когато правим своя избор, желателно е да видим, че тези белези са налице, защото те са своеобразна гаранция за надеждността и безопасността на носилката. Това са: знакът на BCIA, сертификат за съответствие с европейския стандарт EN 13209-2:2015, съответствие с ASTM F2236-16a, текстилните етикети, поддръжката на „поза М“.

EN 13209-2:2005 е европейски стандарт, който дефинира изискванията и тестовите методи за безопасност за слингове и носилки за бебета. Публикуван e от Европейския комитет по стандартизация (CEN), т.е. е валиден за целия ЕС. Стандартът определя изчерпателен набор от насоки, за да гарантира, че носилките за бебета отговарят на строги критерии за безопасност.

Стандартът взема под внимание фактори като дизайн, конструкция, якост, здравина, етикетиране. Всичките те са насочени към гарантиране на безопасността и комфорта както на бебето, така и на човека, който ги носи.

Какво гарантира стандартът

Има няколко аспекта на стандарта:

  • -> Безопасността на първо място: основната цел на EN 13209-2:2015 е да наложи изисквания за безопасност. Те трябва да се спазват от всички производители, действащи на пазара. Изискванията помагат за предотвратяване на потенциални опасности, свързани с носилките за бебета. Това включва оценка на здравината на материалите, издръжливостта при натоварване, сигурността на закопчалките.
  • -> Комфорт и за двамата: освен безопасността, стандартът се отнася и до ергономичността. Дизайнът следва да подпомага здравословното развитие на таза на детето. В същото време трябва да осигурява ергономична поза и за човека, който носи бебето.
  • -> Лесна употреба: удобството също е фактор. Но как се сертифицира леснотата? Задължителни са ясните етикети и инструкции, улесняващи родителите да разберат как правилно да използват носилката. Това намалява вероятността от грешки, които могат да компрометират безопасността.
  • -> Глобално разпознаване: въпреки че е европейски стандарт, EN 13209-2:2015 е признат в световен мащаб.
  • -> Доверие: за родителите изборът на слинг или ергономична раница със сертификат по EN 13209-2:2015 означава спокойствие. Това е знак, че продуктът е преминал строги тестове и отговаря на безпощадни стандарти за безопасност. Така гарантира на родителите, че правят сигурен избор за своето дете.

Сходни публикации

tag