Как да носим най-крехките бебета? Най-лесно – с Neko Tiny

11.02.2024

Някои бебета са нетърпеливи и се раждат преждевременно, обичайно с ниско тегло. Други, макар и дочакали термин, просто са по-дребни. Можем ли да ги носим близко до сърцето си? Да – със слинг, при това лесно: с хибридния слинг Neko Tiny.

Новородените бебета, особено по-дребничките, най-много имат нужда да бъдат до тялото на майка си. Те са крехки и фини. За тях е особено важно да продължат да са в постоянен контакт с мама, да се топлят от топлината й, да чуват дишането и пулса й. Това им дава безценно спокойствие. Гушкането и носенето са своеобразно продължение на носенето в корема и не случайно така успокоява бебето.

Какво казва науката

През юни 2023 г. ново научно проучване потвърди, че майките, които бебето в слинг с постоянен контакт „кожа до кожа“, значително подобряват шансовете на дечицата си за оцеляване. Този подход е много ценен при рано родени деца.

Кенгуру-грижата намалява риска от смъртност с 32 процента по време на хоспитализация при раждане или в рамките на 28 дни след раждането – в сравнение с конвенционалните грижи. Бебеносенето намалява и риска от тежка инфекция – с 15 процента. Тези ползи са наблюдавани независимо от гестационната възраст, теглото на детето и времето и мястото, където е започнало бебеносенето.

Но в такива случаи дали е удачно бебето да се носи още от първите дни? Проучването не само потвърждава това. Анализът на учените сочи даже, че ранното започване на бебеносенето и провеждането му поне осем часа на ден прави кенгуру-грижата още по-ефективна за подпомагане на развитието и намаляване на риска от инфекции при недоносените бебета.

С какво е различна Neko Tiny?

Neko Tiny е специално проектиран слинг за бебета с от самото раждане и е тестван в независими лаборатории и от консултанти по бебеносене с бебето дори под 3 кг. Изработва се от еластичен слингов плат. Замислен е и е скроен за съвсем малки бебета с тегло при раждане – около 2,5 кг. Слингът за новородени Neko Tiny може да се използва до достигане на ръст 68/72 см (приблизително 9-12 месеца в зависимост от бебето.)

Разбира се, всеки еластичен слинг върши отлична работа за носене на най-мъничките и крехки бебета – родени дребнички или прибързали с появата на бял свят. Но Neko Tiny е специален, защото е и лесен за поставяне за самите родители. Той се „облича“ с едно семпло движение, подобно на ергономичните раници за по-големи бебета. Затова именно се нарича хибриден – съчетава мекия и нежен текстил на слинга, поддържащ най-добрата поза за бебето, с лекотата на поставяне на ергономичните раници за по-големите дечица.

Вижте сега и колана на Neko Tiny:

Той е мек и пухкав, за да не причинява дискомфорт на майката. Това е особено важно в първите дни след раждането, когато родилките трябва да щадят тялото си и особено много да внимават за натоварването в областта на ханша и корема.

Пак за удобство на родителите презрамката е скроена като широка ивица слингов текстил, който се надипля по рамото:

Гъвкавост и адаптивност

Макар да е семпъл, хибридният слигн Neko Tiny има различни функции за настройване.

Ширината на основата платката се променя. Защо това е важно? Когато бебенцата са съвсем малки, техният "разкрач" от коляно до коляно е малък. Платката трябва да им е удобна. Вижте как става това. От вътрешната страна на колана платката е прикрепена не чрез директно пришиване, а чрез прихващане към самия ремък:

Можем да пъхнем ръката си по средата между ремъка и колана - и там ще открием велкро:

За какво е това велкро там? За да свием основата на платката:

Така основата ще прилегне между крачетата на бебето.

Вижте каква е разликата между свободната, разпъната, и свитата, набрана платка, когато поставим колана на кръста си:

Платката може не само да се свива в основата си. Тя може да се скъсява като височина, за да помогне да носим дори най-малките бебета. В тези случаи нейният страничен ръб се набира:

В такава скъсена, "плитка" платка дупето на бебето потъва дълбоко:

С порастването на бебето платката също расте, като става все по-дълга. За целта на всяка презрамка има две копчета, а на самата платка има илик:

Колкото повече пораства детето, толкова по-високо закопчаваме платката:

Доказана безопасност

Neko Tiny е тестван за бебета от 2,5 кг до 15 кг. Той е носител на сертификатите за безопасност ASTM F2236-16a (какво значи това – вижте тук) и EN 13209-2 2015 (какво е това – вижте тук).

Neko Tiny не може да се смъкне или изхлузи случайно, защото презрамките му се кръстосват на гърба на носещия родител:

Катарамите, с които се закопчава Neko Tiny, са здрави, яки и щракват с отчетливо кликване при успешно закопчаване. Все пак носещият колан е двойно подсигурен и освен едрата и здрава катарама има и ластичен прихващач:

Tака коланът никога не може да падне от кръста, дори при погрешно разкопчаване с ръка.

За защита на крехкото бебче хибридният слинг има и т. нар. качулка - продължение на платката, предназначено да защитава главата.

За да се фиксира качулката над главицата на детето, тя се привързва чрез двойка текстилни ивици, подобни на "мустаци", налични в двата свободни ъгъла на качулката:

Те се привързват към една от трите текстилни халки на презрамката:

Финият текстил, от който се изработват Neko Tiny, е изцяло памучен. Той е еластичен, но това не се дължи на влагане на еластична нишка, а се постига чрез техниката на тъкане на плата. И самият памук, и багрилата, с които е тониран, са сертифицирани като изцяло екологични. Както навярно сте забелязали от снимките дотук, цветовете на Neko Tiny са интензивни и наситени, а ето и цялата палитра от краски:

Neko Tiny можете да закупите от нашия онлайн магазин тук или да опитате под наем.

Сходни публикации

tag