За какво да гледаме при избора на слинг и ергономична раница за бебе: ASTM F2236-16a

09.01.2024

Има няколко „белега“ на качествените слингове и носилки за бебета. Когато правим своя избор, желателно е да видим, че тези белези са налице, защото те са своеобразна гаранция за надеждността и безопасността на носилката. Това са: знакът на BCIA, сертификат за съответствие с европейския стандарт EN 13209-2:2015, съответствие с ASTM F2236-16a, текстилните етикети, поддръжката на „поза М“.

Какво е ASTM F2236-16a

ASTM F2236-16a е стандарт на Американското общество за тестване и материали (American Society for Testing and Materials). Основната цел е безопасността на потребителите. Стандартът установява критерии за ефективност, методи за изпитване и изисквания за маркиране. Така следва да гарантира безопасната употреба на слингове и носилки за бебета. Би трябвало нормата да сведе до минимум риска от инциденти за бебето при нормална употреба и "разумно предвидима" неправилна употреба на продуктите.

Ключови елементи на ASTM F2236-16a

Изисквания за дизайн: стандартът очертава специфични изисквания за дизайн, към които трябва да се придържат производителите на носилки. Това включва правила за структурната цялост на раницата. Това гарантира, че тя може безопасно да издържи теглото на бебето.

Тестване на производителността: ASTM F2236-16a включва строги процедури за тестване на производителността. Оценяват се издръжливостта и функционалността на носилката при различни условия. Така се гарантира, че раницата ще е надеждна и безопасна при редовна употреба.

Етикетиране и инструкции: задължителни са ясното и изчерпателно етикетиране и инструкции. От производителите се изисква да предоставят подробна информация за правилното използване на носилката. Те трябва да помогнат на родителите и лицата, които се грижат за бебе, да разберат как да използват раницата безопасно.

Комфорт и ергономичност: стандартът разглежда комфорта и ергономичните аспекти на раниците за бебета. Тук важно е правилното позициониране на детето, за да се поддържа здравословното развитие на таза.

Регулируемост и прилягане: ASTM F2236-16a гарантира, че носилките за бебета са регулируеми, за да са способни да поемат различни размери и форми на тялото. Функцията допринася за цялостната безопасност и комфорт както на бебето, така и на човека, който го носи.

Динамично тестване: Стандартът включва процедури за динамично тестване, симулиращи сценарии от реалния свят. Така се оценява как раницата се справя при различно натоварване. Това помага да се идентифицират потенциалните рискове и слабости в проектирането на продукта.

Сходни публикации

tag