За какво да гледаме при избора на слинг и ергономична раница за бебе: позата „М“

22.01.2024

Има няколко „белега“ на качествените слингове и носилки за бебета. Когато правим своя избор, желателно е да видим, че тези белези са налице, защото те са своеобразна гаранция за надеждността и безопасността на носилката. Това са: знакът на BCIA, сертификат за съответствие с европейския стандарт EN 13209-2:2015, съответствие с ASTM F2236-16a, текстилните етикети, поддръжката на „поза М“.

Позата М

Поддържайки конфигурацията „М“, слинговете и раниците за новородени поддържат най-добрата възможна поза за тялото на бебето. С напредването на месеците крачетата на детето постепенно „се спускат“. Така около достигането на едногодишна възраст те вече са готови да държат телцето изправено. Готови са детето да проходи.

За какво да гледаме?

Когато сложим бебето в слинг или ергономична раница, крачетата и дупето му трябва да образуват ъгли подобно на буква „М“. Това означава коленете да застават по-високо от дупето. Колкото по-малко е бебето, толкова по-събрани един към друг трябва да са и краката му, независино, че коленете са високо.

Индикации

Поддържането на правилната позиция на тялото на бебето и специално позата „М“ е ключово предимство на слинговете и ергономичните раници за бебеносене, особено тези за новородени. Това е нещо, което т. нар. "кенгуру" не прави.

Но как да открием "правилните"? На пръв поглед всички модели на пазара може да ни изглеждат еднакво. Все пак тези, които са сертифицирани и препоръчани от органи като Международната асоциация на производителите на носилки, заслужават нашето доверие именно заради ергономичната позиция, което поддържат. Това се проверява по време на тестовете на моделите.

На много от опаковките на качествените слингове и раници ще срещнем и логото на Международния институт за тазобедрена дисплазия IHDI. Дисплазия се нарича изместването на тазобедрената става. Институтът няма контролна функция, но дава ценно знание на производителите как да се избягва дисплазията.

Важно е и самото наличие на етикета на производителя. Поставен на видно място върху тъканта, той също е достатъчно красноречив знак за заслужено доверие.

Позата „М“ или „жабче“ е най-естествената за бебешкото тяло. Тъй като костите, хрущялите и ставите на бебетата са изключително крехки и фини, най-добре е те да бъдат оставени да се развиват в позицията, най-естествена за тялото. Не е добра идея краката на бебето да се изпъват надолу в позиция, имитираща изправеното положение на възрастен човек.

Сходни публикации

tag