Най-честите причини бебето да плаче

29.03.2021

Бебето ви плаче или издава плачливи звуци, когато иска да ви каже, че нещо не е наред, това е неговият начин да говори.

Глад
Колкото по-малко е бебето ви, толкова по-често ще плаче поради тази причина. Стомахчето на човечето ви не разполага с огромно пространство, не може да побере голямо количество храна. Така че няма да отнеме дълъг период от време, докато то отново се почувства гладно. При кърмените бебета предлагането на гърда при всеки техен сигнал се определя като кърмене на поискване. Важно е да има все пак интервали между храненията, но при новородените и малки бебета честотата на хранене е около 8-12 пъти и повече.

Мокра пелена
Често бебетата са раздразнени поради мокра или наакана пелена, съгласете се, че не е приятно да се намират в това положение твърде дълго.
Някои мъничета обаче никак не са съгласни да им сменяте пелената и не искат да бъдат без дрехи. За да запазим кожата им здрава и суха, е препоръчително да сменяме пелената след всяко хранене.

Студено ми е/топло ми е
Както знаете, крайниците на бебетата са винаги студени, заради не доброто циркулиране на кръвта в тях. Затова не бива да се ориентираме спрямо този фактор, дали на бебето му е топло или студено. Правилото е бебето да бъде облечено с един кат дреха повече от неговата майка.
Хубаво е детето да се отглежда при температура между 21-22 градуса и да спи дори на по-хладно в спален чувал от памук или вълна. Бебетата не могат да регулират телесната си температура, което означава, че не умеят да се охладят, ако им е топло. В тази категория двете състояния са с равна тежест.

Умора, сънливост
Често малките имат проблеми със заспиването, особено ако са преуморени. Вероятно скоро след раждането ще се научите да разпознавате сигналите, когато бебето е уморено. Новородените и малките бебета могат да прекарат съвсем кратко време будни. Повече информация за сигналите, че на едно бебе му се спи вижте ТУК, а колко време може да будува мъничето, научете ОТТУК.

Колики
Ако вашето бебе не се чувства добре, то най-вероятно ще плаче с различен тон от този, с който сте свикнали да го чувате. Колите тормозят бебчето без капка свян и всички у дома страдат.
Те се проявяват в следобедните часове и се характеризират с това, че детето се напряга, сгъва колене към стомаха, лицето му е зачервено, юмруците са свити и нищо не може да го успокои дълго време (поне 2-3 часа). Обикновенно пръцкането или изхождането много облекчават състоянието.
Добрата новина е, че бебешките колики не продължават безкрайно. Повечето пристъпи започват, когато бебето е на възраст около две или три седмици и намаляват около дванадесета седмица.

Имам нужда от теб
Вашето дете се нуждае от много гушкане, физически контакт и ласки, за да се чувства добре. Плачът може да означава, че то просто иска да бъде гушкано. Полюшването и пеенето помагат на мъничето да се почувства по-добре. Когато държите бебето близо до себе си, то се успокоява от ударите на сърцето ви, топлината на тялото ви и миризмата ви. Можете да опитате да го сложите в слинг, за да е по-близо до вас за по-дълги периоди.

Разбира се, има и други причини бебето да плаче, ако сте отхвърлили гореспоменатите, може да потърсите лекарска помощ.

Консултирайте се с вашия педиатър при следните състояния:
- бебето има обрив или зачервявания;
- бебето не се е изхождало повече от 48 часа или при изхождане изпражненията са твърди;
- изпражненията съдържат кръв или цветът им е различен от цвета на горчица (малките бели топчета са типични и няма нужда от притеснение);
- бебето има температура и др.

Сходни публикации

tag