Защо е важно да започнем бебеносенето с правилната носилка?

13.09.2020

Правилна носилка - Слингомания

Правилният избор на носилка ни спестява пари, време и неприятни чувства, които могат да доведат до отказ от бебеносенето. А този процес е безценен помощник в ежедневието на майката, защо да се лишаваме от него? Битува схващането, че ако две жени имат бебета на една и съща възраст, то те биха могли да ползват една и съща носилка, която да им е еднакво удобна. Не мога да се съглася с това, защото всяка жена има своите особености – различна височина, телосложение. Повярвайте ми – за избора на правилната носилка дори и чашката на сутиена е важна. Има основни неща, които могат да бъдат казани предварително, но най-важното е личната проба, особено що се отнася до носилки за новородени.

Позицията

Извънредно важно е носилката да бъде поставена правилно – не само за детето, но и за майката. В днешно време децата се раждат сравнително големи и порастват бързо-бързо – този интензивен растеж уморява майчиното тяло да носи детето на ръце или пък в неподходяща носилка. Не е изненада, че жените се оплакват от болки в кръста и гърба.

Безопасност

От гледна точка на безопасността е важно да изберете носилка, която има необходимите сертификати, тествана е за безопасност, изработена е от материи, подходящи за допир до бебешка кожа. За съжаление, към момента на пазара се предлагат много не тествани продукти, а най-любопитното е, че те дори не се различават по цена от качествените.

Лична консултация

Съветвам майките да не сравняват детето си с това на комшийката, но да правят избор на раница според развитието на бебето. И тук идва значението на срещата на живо с консултант – такава е полезна, защото на място могат да се преценят възможностите на детето, физическото му развитие, както и да се отхвърлят конкретни варианти за носилки – нещо, което трудно би могло да се случи онлайн. Личната преценка на база конкретни факти, които консултантът вижда и взема предвид, се отразява на правилния избор. Понякога е възможно да ви бъде препоръчана носилка извън рамката. Да, съществуват ергономични носилки, подкрепящи правилната позиция на бебето, подходящи са за дълго носене, независимо, че това не е посочено на опаковката. Важи и обратното – случва се дадена носилка да се препоръчва до определени месеци, например за новородено, но е възможно това съвсем да не е така във вашия случай, защото например оказва натиск около кръста на детето или разкрачът е твърде широк. Ще повторя – всичко е индивидуално и не бива да се оглеждате в опита на познати и приятели. Вие имате свой път по отношение на бебеносенето – неповторим и съкровен.

Голямата заблуда

Често майките смятат, че бебеносенето е панацея и когато сложат едно ревящо дете в носилка, то ще се успокои мигновено и ще заспи. Е, мили дами, обикновено не става така. Колкото по-късно започнем с носенето, толкова повече камъчета ще намерим пред колата си. Все пак на детето вече са били изградени навици и рутина. Обикновено децата обичат да бъдат носени и свикват дори на късен етап без затруднения (около пети или шести месец) – но искам да ви предупредя, носенето с лице напред, дори на късен етап, е нещо, което престимулира децата. Това впоследствие ни затруднява да сложим детето в правилна позиция – да гледа към нас (най-подходящата позиция).

Да обощим

Когато си избираме носилка, влияейки се само по цената или марката ѝ, е възможно да сгрешим. Срещата ни с неподходяща носилка, може да ни откаже да се доверим на подходящата и да изгубим много дивиденти. Разочарованието не е приятно, още повече, когато е насочено към самите нас и взетия избор. Затова – keep calm и се доверете на консултант. Някой, който ще погледне детайлите отстрани, ще нарисува план и ще сглоби крайната картина.

Сходни публикации

tag