Защо е важно консултацията по бебеносене да бъде на живо?

18.08.2020

Консултация по бебеносене

Здравейте, приятели! В този текст обръщам внимание на това защо е важно консултацията по бебеносене да се случи на живо. Приятно четене…

Да носим бебето – от началото досега

Не съм сигурна, че можем да фиксираме ясно начало на това, кога е започнало бебеносенето. То е характерно дори за маймуните – те са умни същества и знаят как да полагат грижа за малките си. По-важно е да отбележим обаче, че при прачовека бебеносенето същестува като практика, за да се предпази здравето и живота на бебето. И ето ни днес – продължаваме на носим децата си, независимо дали използваме носилки.

Не мода, а необходимост

Истината е, че информираният родител се обръща към носилката не защото е мода, а поради факта, че съществува изобилие от медицински изследвания, доказали необходимостта и същественото значение на близкия и ранен контакт „Кожа в кожа“. Категорично изяснено е, че новороденото има необходимост да бъде близо до майка си, да усеща присъствието ѝ, да се превърне в част от ежедневието на своя родител още от най-ранна детска възраст. Мисията на консултантите по бебеносене, какъвто съм и аз, е да разпространяват подробна информация за благотворното влияние на тази добра практика, за да изграждат семействата здрава връзка със своите деца, създавайки им усещане за сигурност, спокойствие, пълнота и закрила.

Онлайн или на живо – това е големият въпрос

Всички знаем, че забързаното ежедневие ни принуждава да търсим лесни отговори, консумирайки съдържание онлайн. Разбира се, че това има своите предимства, но нека не забравяме, че всяка тема, свързана с развитието на децата ни, е индивидуална и определено към бебеносенето е редно да се пристъпи след консултация на живо със специалист. Наистина има някои неща, които човек е препоръчително да направи сам, да ги опита няколко пъти и след това да постави бебето си в слинга. По време на личната консултация на майката се предоставят демо кукли, за да може тя в реална обстановка да тренира разполагането на бебето в слинга. Повярвайте ми – именно това упражнение, с подкрепата на консултант, дава на жената самочувствие и премахва страховете, че ѝ липсват практически опит и знания. Когато настъпи моментът куклата да бъде заменена от истинското бебе, ръката на майката се справя с лекота – тя е придобила е памет именно по време на гореспоменатата подготовка на живо.

Друга важна причина да провеждам консултациите лично, е изборът на раница. Повечето раници имат много функции, а човек без опит, трудно би успял максимално точно да нагласи размера на различните ремъци. Въпреки че се опитвам и давам онлайн всякакви насоки по темата, буквално със стрелки насочвам дамите как да нагласят дадена носилка, смело твърдя – нищо не може да замени живия контакт. Тогава, когато консултантът лично затяга носилката и заедно успявате да намерите най-подходящата позиция към тялото – усещането е несравнимо за двете страни.

Живата връзка позволява на консултанта и родителя да се усетят взаимно, понякога разбирам много за човека срещу мен, без да са необходими излишни думи, и успявам да му помогна да извлече емпирични знания и умения по подходящия начин, индивидуалният подход е задължителен. Сами ще се уверите, че личните срещи са изключително пълноценни.

Опитай от всичко

Да, някои хора нямат консултант в своя град или се страхуват от вируси, но е факт, че при мен идват родители от цяла България, пътувайки немалко километри, за консултация на живо. Щастлива съм, че те са осъзнали необходимостта това да се случи и са предприели действия, които след време - аз съм свидетел, са дали своите чудесни плодове. Такива семейства държат да бебеносят и имат отношение към процеса.

Не на последно място - по време на онлайн консултацията трудно би могло да се представи цялото изобилие от носилки – в библиотеката на Слингомания прецизно се подпира най-правилният избор на база моята преценка. Често след срещите на живо продължавам да поддържам връзка онлайн с родителите, но всички те твърдят, че някак си „не е същото“ и винаги, когато имат възможност или им се наложи, си запазват час за лична консултация.

Татковците – хубаво допълнение по време на консултацията

Обикновено те само наблюдават, слушат внимателно, но рядко се включват в активното поставяне на бебето в носилката. Има и такива, които бебеносят – браво момчета! При всички случаи е добре таткото да присъства, за да не се налага майката да му преразказва информацията. След една такава среща мъжът остава уверен, че бебеносенето не е прищявка на съпругата му, а напротив – точно обратното. От друга страна ще бъде подготвен да помогне на половинката си в определени моменти от ежедневието им. Какво по-чудесно от това?

Сходни публикации

tag