Защо новородените имат най-голяма нужда да бъдат носени? Решения за носене на новородено

Новородените бебета повече от всички други бебета имат нужда да бъдат носени от своите родители. Дали ще бъдат гушкани „на ръце“ или родителите ще облекчат живота си със слинг – това е въпрос на лично усещане. Но безспорно най-мъничките най-много се нуждаят да бъдат постоянно до телата на родителите си. А пазарът вече предлага и изобилие от възможности за носене на новородено бебе.

Човешките бебета се раждат недоразвити. Това е компромис между природните закони и еволюцията.

Теорията за липсващия триместър

Когато кобилата роди кончето си, то веднага се изправя на крака. В саваната жирафите и зебрите раждат своите бебета и дечицата им веднага стават, бозаят, тръгват със стадата.

Човешкото бебе обаче е напълно безпомощно след раждането си. При това – доста дълго време. Едва към края на третия месец то започва да се „събужда“ за околния свят и да се усмихва, да „говори“ и да се преобръща. Това време е т. нар. липсващ триместър – тримесечен период на развитие, което обаче се случва не в утробата, а извън нея.

С други думи, човешките бебета по подразбиране се раждат „недоносени“. Природата е отредила да бъде така, защото ако бебето би прекарало този последен триместър в корема на мама, то неговата глава ще стане толкова голяма, че няма да е възможно да излезе на бял свят. защо? Мозъкът при човешките бебета се развива много повече, отколкото при кое да е друго живо същество. Следователно и размерът на главата е много по-голям при плода в утробата. Еакто вече стана дума, това е въпрос на еволюция.

Е, поради тази еволюционна особеност на човека неговите бебета се раждат „преждевременно“. Те прекарват "последния триместър" на своето развитие извън тялото на мама. Но по това време те са все още слабо развити и целият външен свят е негостоприемен за тях.

Носенето като продължение на бременността

Сега вече става ясно защо носенето на новороденото бебе не е каприз, а въпрос на здравословна грижа за развитието на бебето по време на този така наречен "липсващ" триместър. Сгушено в прегръдката на мама или татко, бебето живее така, сякаш е във втора утроба. То се топли от топлината на тялото на родителя. Сгушено и притиснато, чувства се безопасно. Чувайки добре познатите звуци на ударите на сърцето и шума на дишането, то е в позната „обстановка“ като в корема на мама. То чува и нейния глас - при това не толкова като звук, колкото като вибрация в тялото - досущ като го е чувало при пребиваването си в утробата.

Носенето позволява „недоносените“ човешки деца да съзряват с възможно най-малко стрес извън утробата. През този период на бебеносене е за предпочитане да се стремим да поддържаме бебето в позиция с гръб, извит подобна на буква „С“, и с краченца в ергономичната поза „М“. Това най-добре се постига със слинг – еластичен (като тези слингове) или тъкан (като тези: тъкан и муселинов слинг) – или пък с хибридни носилки (като тези хибридни носилки за 0+ месеца). Хибридните модели за носене на новородено съчетават слинг (от гледна точка на ергономичната позиция на бебето) с удобството на ергономичните раници (с колан и презрамки). За мнозина родители бързото поставяне на хибридна носилка е по-привлекателно от връзването на слинг-шал. Освен това хибридните носилки са по-подходящи за топлото лятно време, защото позволяват по-добро проветрение и намаляват риска от претопляне на тялото на родителя.

Сходни публикации

tag