Готови ли сте за бебеносене през лятото?

10.06.2024

Лятото е тук, ура! Денят е дълъг, времето – топло. Но какво предстои за бебетата, носени в раница или слинг? Пред младите родители стоят куп въпроси. Как да предпазвам бебето от жаркото слънце? Няма ли да се претопли, докато го носим? A как да го обличаме? Хайде да видим готови ли сме за бебеносене през лятото!

В първите месеци от своя живот бебетата нямат собствена терморегулация. Когато родителите носят дечицата с раница или слинг, те всъщност помагат за терморегулацията. Мама е „климатик“ за своето бебе, но напълно естествен климатик! Да, през хладните месеци това е благоприятно – ние ги топлим с прегръдката си. А през лятото?

Безопасно ли е да носим бебето в раница или слинг в горещо време?

Да, безопасно е – стига да вземем някои предпазни мерки, които са въпрос на здрав разум. Хората по целия свят носят бебетата си при всякакви климатични условия, включително много горещи. В края на краищата близостта с тялото на мама помага на бебето да регулира собствената си температура. Ако не прегряваме самите себе си, няма да претоплим бебето.

Носене на новородено през лятото

Класическите еластичен и тъкан слинг, макар генерално да са най-доброто решение за носене на новородено и на малко бебе, не са най-удачни за бебеносене през лятото. Поставяйки три ката плат върху тялото на родителя, те могат да доведат до прегряване, а оттам – и до претопляне на бебето.

Един по-“летен“ вариант в този случай е муселиновият слинг – тънък, фин, нежен и проветрив. Той се връзва по метода на тъкания слинг. Цветовете са дюс, нежни и разкошни – ментово зелено, морско синьо... Вижте например този слинг от муселин в цвят пепел от рози.

Още по-добро решение за най-малките бебета са хибридните носилки. Те поддържат тялото на бебето досущ като слинг, но се поставят като раница – с колан и презрамки. Самата конструкция, подобна на раница, осигурява повече проветрение. Ръчичките и крачетата остават открити. Хибридни модели за бебеносене през лятото са Neko Tiny, при която коланът и презрамките се закопчават с ремъци и катарами, и Manduca Twist, която се поставя с колан и се връзва с текстилни презрамки.

Ергономични раници за лятото

Ергономичните раници за лятото е добре да са направени от естествен, дишащ текстил – памук, лен и др. При нас всички модели са такива, защото изначално смятаме, че синтетичните материи не са удачни за нито едно бебе.

Все пак измежду всички модели раници има някои, които са особено привлекателни за жегата. Такава е например е Neko Switch с бамбук. В нея текстилът е изработен от комбинация от 75% памук и 25% бамбук. Самата конструкция на Neko Switch е такава, че приляга добре на почти всякакво телосложение (на родителя). С лен пък е изработена Little Frog Prime Carrier - Onyx Miles. С нея може да се носи дете до 20 кг. Още една алтернатива е са "летните" чисто памучни раници от фин, тънък слингов плат, нежен като сатен - такава е например Neko Switch Shimmer.

За родителите на подрастващи юначета, които обичат да бродят със своите дечица из планини и гори, отлично решение за летните месеци е ергономичната раница Neko Switch с бамбук - размер "Toddler".

Независимо от марката и модела обаче всички "летни" раници могат да се използват също толкова ефективно и през зимата. Тогава е важно да следваме правилата за зимно обличане при бебеносене.

Как да обличаме бебето в горещото време?

В идеалния вариант при бебеносене през лятото детето се облича с летни дрехи - тънки, широки, които покриват тялото, но позволяват въздухът може да циркулира свободно. Тъканите са проветриви, от естествени материи – памук, лен, бамбук.

Откриването и оголването на крачета и ръчички помага за проветрението. Все пак трябва да внимаваме нежната бебешка кожа да не изгори от слънцето.

Не бива да забравяме, че платката на раницата реално "облича" един слой текстил върху тялото на бебето. Затова при бебеносене обличаме детето една идея по-тънко, отколкото обичайно. Ако денят е изключително горещ, тогава може да поставим бебето в носилката дори само по пелена.

А слънцезащитен крем - кога?

Бебетата под 6 месеца са твърде малки за слънцезащитен крем. За тях най-добрата идея е да имаме под ръка нещо, с което да покрием оголените части от тялото – ръчички и краченца. Това може да бъде пеленка от муселин. Така откритата кожа ще е засенчена, но все пак на проветрение.

Главата на бебето може да бъде покрита с лека памучна шапка или, в случай че се окажете без такава под ръка – с качулката на раницата.

За бебетата над 6 месеца има специални, бебешки слънцезащитни кремове. За нас фаворит са тези на Wooden Spoon. Подходящи са и за бебета, и за техните родители. При нас налични са био слънцезащитен лосион “BABY&FAMILY” SPF 30 и био слънцезащитен лосион “BABY&FAMILY” SPF 50.

Разбира се, с каквото и да се мажем, в най-големия зной (по пладне) за предпочитане си е да стоим на сянка.

Предпазване от потта

Когато на нас самите ни е топло и се изпотяваме, това ще е некомфортно за нашето бебе. Затова можем да поставим „преграда“ между неговото и своето тяло. Това може да бъде кърпа от памук и лен, например. Хубаво е да имаме няколко, за да можем да сменяме при нужда.

Пазарът предлага и още по-интересни решения като например коркова кърпа. Коркът действа като изолация не само за влагата, но и за топлината.

Шапки, чадъри и сянка

Добра идея е при бебеносене през лятото да обзаведем бебето с лятна шапка с широка периферия, която покрива главата, лицето и шията на детето. При носене на бебе на гръб са безценни шапките с каишка под брадичката.

Макар да изглежда старомодно като от някой ретро-филм, носенето на летен чадър не е никак лоша идея. Това ще ни позволи да се засенчим заедно с детето.

Водата върху кожата също може да ни помогне да се охлаждаме. Можем да носим със себе си спрей-шише с вода, за да се пръскаме от време на време по лицето, ръцете или краката.

Когато слънцето е жарко, най-добрата идея е да останем на сянка. Парковете с големи, стари дървета осигуряват достатъчно сянка за хубава лятна разходка без прегряване. Естествените настилки са за предпочитане, където е възможно (бетоновите и асфалтовите настилки акумулират много топлина от припичащото слънце).

Сходни публикации

tag