Каква ергономична раница да избера?

26.03.2023

Ергономична раница за носене на бебе е най-популярният вид носилка за бебеносене. Стандартно този тип носилка има колан, който се закопчава за хъкбока или кръста на родителя, платка, в която се постаря бебето и презпрамки, които се поставят на раменете на носещия. Повечето регулации по раницата се извършват чрез ремъци. Независимо каква ергономична раница ще изберете, придържайте се към основните правила за бебеносене.

Всеки един структурен елемент на ергономичната раница има съществено значение -- както за удобството на двойката ,,родител-бебе'', така и за добрата, безопасна и ергономична позиция на бебето.

От една страна ергономичите раници се делят на baby size (за малки бебета до 12--18 мес.) и toddler size ( за проходили деца, над 18 мес.), а от друга на:

  • свиваеми – панелът, на които се свива или разтяга, за да расте с вашето бебе;
  • стандарни – фиксирана ширина, без възможност за промяна.

Раниците, които нямат свиваем панел, могат да се използват след 6-ти месец или при 68-70 см на бебето. За да разберете откога или докога ще може да използвате ергономичната раница, обърнете внимание на ширината на платката (панела). За да поддържа ергономична позиция, платката трябва да подкрепя разкрача на детето от коляно до коляно. Това е причината, поради която ние препоръчваме да изберете свиваема ергономична раница.

Ширината на панела може да е различна и варира от 32 см до 45 см. Важно е да се отбележи, че по-големите панели ще могат да поберет и по-големи деца, и да бъдат използвани по-дълго време. Същевременно обаче дори да се свива един широк панел, то той не би могъл да се минимизира така добре като един по-тесен.

От моя дългогодишен консултантски опит мога да споделя, че раници като Neko Switch, Huggyberry, Isara Quick, Little Frog Prime са подходящи за бебета от 2-3 месеца до около 18 месеца, докато Lenny Lamb, Isara the one, Kavka са подходящи за бебета над 4-5 месечна възраст и ще ви служат вярно до над 2-годишна възраст.

Разбира се, за да използвате ергономична раница с малко бебе, то тя трябва да има система от катарами, която позволява на презпрамките да променят начина, по който са захванати за панела. Ако единствената възможност е да се захване по средата на панела -- като при Тула, Ерго, то тази раница е подходяща за деца над 4-месечна възраст.

Ергономичните раници се различават и по плата, от който са произведени

  • канвас – промазан памучен плат
  • слингове плат – изтъкан специално за производството на бебеносещи продукти.

Вторият е по-мек, дишащ, обхваща и подкрепя бебешкото телце по-добре. Слинговият плат може да бъде изтъкан от примеси с други тъкани като бамбук, лен и да има различна плътност. Това го прави по-подходящ за топлите месеци.

Структурните елементи на всяка ергономична раница също са различни и от изключителна важност за удобството при носене.

  • Презрамките на ергономичната раница са подплатени, но могата да бъдат тесни, широки, дълги, къси, да имат функция за кръстосване или пък не.
  • Коланът може да е твърд, мек, тесен, широк, може да има джобче отпред или пък лумбална опора допълнително на кръста.

Всички тези елементи, както и възможностите за регулация, са от значние при избора на ергономична раница. Дългите презрамки са подходящи за по-високи носещи. Широките -- за хора с по-широки рамене. Твърдият колан дава усещане за стабилност, но много родители предпочитат мек, защото не го усещат или не им създава дискомфорт.

Ние -- консултантите по бебеносене, винаги препоръчваме да изпробвате поне два модела преди да решите. Консултациите за проба преди покупка в Слингомания са безплатни, но трябва да запазите час за тях предварително.

Може да наемете директно през нашия сайт тук. Всеки наел, получава код за 5% отстъпка при покупка.

Все пак общовалидни остават нашите препоръки за слингова свиваема раница, която има система от катарами, щадяща гръбнака на бебето, ако ще носите по-малко бебе. Или максимално широк панел, ако ще избирате ергономична раница след 6-месечна възраст на детето си.

Сходни публикации

tag