Бебеносене - основни правила

14.08.2021

Правилата при бебеносене са прости, лесни, изцяло насочени към безопасността на бебето и удобството на носещия.

 Отнасят се до позицията на краката, гръбчето и главата на бебето върху тялото на бебеносещия.

Ето какво е важно да знаете:

  • Стегнато: Слингът и ергономичната раница трябва да са стегнати добре след поставяне на бебето, но е изключително важно да бъде удобно и за вас (не само за малчо). Хлабавото нагласяне може да доведе до неправилна стойка, проблем с дишането или болки при родителя. Дали е достатъчно стегнато, може да проверите, като се наведете напред - когато бебето ви е вече вързано, то коремите ви няма да се отделят един от друг.
  • Свободни дихателни пътища: Устата и носът на бебето - запомнете - е важно да бъдат свободни, носът да сочи нагоре, а между брадичката и гърдите му да има поне два пръста разстояние, за да не се възпрепятства дишането. Бебето трябва да е поставено по начин, осигуряващ  постоянна видимост към лицето му.
  • На целувка разстояние: Необходимо е да поставите бебето в носилката, достатъчно високо - тоест, навеждайки глава към него, би следвало да можете да го целунете по главичката. Образно казано - точното разстяние е на около 3-4 пръста под брадичката ви.
  • Позиция на гърба: Гръбначният стълб на новородено и малко бебе трябва да запази естествената си извивка, наподобяваща буквата С, без излишен натиск. Когато детето започне да се върти от корем по гръб и от гръб по корем, тази извивка естествено изчезва и я виждаме единствено, когато бебето се отпусне за сън.
  • М-позиция на краката: Платката на ергономичната раница или седалката на слинга следва да подкрепя разкрача на бебето от коляно до коляно. Колената трябва да са по-високо от таза и да сочат носещия.

*Правилна позиция на таза при бебеносене

Ето защо кенгуруто не е препоръчителната носилка. Заради малките размери на новороденото и не добрия контрол върху главата структурирана носилка като раница или хибридна носилка не може да подкрепи най-правилно естествената позиция на тялото на детето. Затова напомняме, че първите няколко месеца е най-добре бебето да се носи в слинг.

*Бебеносене в различните периоди на развитие

Последната фигура показва как се развива тялото на детето и каква би следвало да бъде позицията на бебето през първата година. През първото тримесечие гърбът е силно извит, а краката прибрани към тялото, а чрез носенето в ергономична носилка ние имаме основна цел - да запазим тази естествена позиция. Именно 5-те правила по-горе ще ви помогнат. Успех!

Сходни публикации

tag