Милена и Ради: не избирайте детско столче за кола в магазина

Когато избираме детско столче за кола, в което да возим своето бебе, не бива да правим своя избор в магазин за детски стоки. Първо трябва да си направим собствено проучване, а едва след това да отидем в търговски обект за проба и покупка. Това препоръчват Милена и Ради – създателктие на инициативата „Деца на борда“, посветили се на каузата за безопасно возене на децата в автомобилите. Първите и най-важни критерии за избора на родители са два. Първо: столчето да е минало през независими краш-тестове. Второ: да е сигурно, че възможно най-дълго ще можем да возим детето с лице назад.

„Не бива да се оставяме на течението. Магазинът е последното място, където ще отидем, за да разгледаме столчета за кола. Още преди това трябва да сме избрали модел,“ казват Милена и Ради. „В магазина отиваме, виждаме много столчета. Идва продавач-консултантът и ни убеждава, че всички са страхотни. Би трябвало да му вярваме. Ала реалността в България е такава, че продавач-консултантите в магазините рядко знаят какво значи сигурно детско столче за кола. Наше задължение е да сме проучили предварително какво е подходящо и какво е най-сигурно за нашето дете“.

2 важни стъпки за избор на детско столче за кола

Милена и Ради имат две неписани правила за избора на детско столче за кола. „Задължително е да си направим проучване. Трябва да се запознаем с резултати от независими краш-тестове. Така ще сме сигурни, че столчето, което ще вземем за детето си, е преминало успешно краш-тестове – и че ние можем да се уверим в това. В противен случай ние, родителите, ще сме тези, които ще го краш-тестват.“

Вторият ключов принцип е задължително го изпробваме желаното столче в колата и с детето си. Това гарантира два важни аспекта. Първо – да сме сигурни, че столчето ще пасне на седалките, че наклонът ще е подходящ, че сме в състояние да монтираме устройството правилно. Вторият важен аспект е потребността детето да седи добре в столчето. Ако едно от двете условия не е изпълнено, родителите следва да потърсят друг модел.

Столчета „всичко в едно“

Така, както няма ергономична раница за бебеносене, която да пасва еднакво добре на всички родители, не съществува и универсално детско столче за кола. Въпреки, че вероятно ще срещнем реклами на столчетата тип „всичко в едно“, които са „подходящи за всякакви деца“ – едва ли не от новородено до петокласник – не можем да приемем, че е възможно да има столче, което ще ползваме години наред и че то ще е еднакво сигурно както за новородено, така и за ученик. „Абсурдно е. Обикновено при тези столчета става въпрос за компромис. И този компромис най-често е свързан със сигурността,“ категорични са Милена и Ради.

Къде ще му идат краката?“

При използването на детско столче за кола трябва да се стремим възможно най-дълго време да возим детето с лице назад. Това ще рече в позиция, при която детето гледа обратно на посоката на движение. „Това все още изглежда скандално за много хора,“ споделят създателките на инициативата за безопасно возене на децата. „Питат ни: „къде ще му идат краката?“ Трябва да държим децата си максимално дълго в позиция, обратна на движението. Така е много по-безопасно за тях“.

В действителност малките деца са изключително гъвкави. „Всеки родител с малко дете знае как то обича да си качва краката на главата, да си дъвче палците на краката,“ казват Милена и Ради. „Това може да изглежда неудобно за нас самите, но не означава, че е неудобно за децата. „Те си сядат в поза „жабче“, качват си краката на облегалката пред тях, провесват ги извън столчето. С две думи наместват се удобно“.

Милена и Ради никога няма да забравят разговора си със специалист-ортопед, с когото са се консултирали при започването на инициативата „Деца на борда“. „Той ни каза така: „Каквото и да стане, счупени крака мога да оправя. Счупен врат – не мога“.

Внимание с дебелите дрехи през зимата

Нещо, което не бива да правим като родители, е зимно време да слагаме бебето в детското столче, облечено с дебели дрехи. Те пречат на коланите да застанат правилно по тялото. Това означава, че ако се случи сблъсък, коланите може и да не изпълнят предназначението си.

Возене в колата с бебе в слинг

Носенето на бебето в слинг, когато пътуваме в кола, не е безопасно. Бебеносещите родители следва да поставят бебето в столче, когато пътуват с автомобил, а извън автомобила могат да носят в слинг колкото желаят. Няма друг подход, който да гарантира безопасността детето, категорични са не само Милена и Ради, но и всички консултанти по бебеносене.

Сходни публикации

tag