Бебеносене през лятото: с какво да носим и за какво да внимаваме

09.06.2021

 

Избор на правилна носилка за бебеносене през лятото

При  избор на правилна носилка за бебеносене през лятото ви препоръчвам да съобразите плата, дебелината му и неговия състав. В топлите месеци ви съветвам да се спрете на материи с по-ниска и средна плътност - памук, лен, коноп, коприна, бамбук, муселин. Те са с доказани терморегулиращи качества. Тъкани със смесен състав също са много подходящи. Плътността е от голямо значение, защото от нея зависи и дебелината на материята. По-високата плътност придава и по-голяма дебелина при допир. Моята препоръка е да избирате носилки от по-тънка материя - до 220-240 гр/м2. 

Ако все още не сте избрали своята лятна носилка, то ето и моите препоръки:

Слингова раница

Позволява по-добра циркулация на въздуха, материята е дишаща и поради тази причина е добро решение за летния сезон. Плътен гръб е препоръчителен при раници с ниска плътност на слинга (между 220 и 240 гр/м2). Мрежите, които се поставят на гърба на ергономичните раници, не носят съществена промяна, тъй като изпотяването при носене е между коремчето на бебето и корема на носещия, за това е хубаво там да слагате тънка памучна пелена или тънка кърпа, която да попива. В моята библиотека за слингове и ергономични раници и магазина може да намерите различни модели слингови раници на Neko.

Ринг слинг 

Характерно при него е, че се слага на едното рамо и един единствен слой преминава през бебешкото тяло и това на носещия. Той е изключително лесен за поставяне, с него няма да имате проблем при връзването. Компактен е и не заема много място. Може да го използвате от раждането на детето си. Съществуват ринг слингове, които са изработени от мрежеста материя и са перфектен вариант за влизане във вода или носене на плажа. Вижте ринг слинговете ни тук и водните слингове тук.

Муселинов слинг

Подходящ е за новородени и малки бебета, тежащи до 12 килограма. Материята е муселин - 100% памук, изключително дишаща. Връзването се осъществява много лесно, по същия начин както при тъкан слинг. Платът не е нужно да се пристяга често, тъй като материята не се отпуска от тежестта на бебето. Муселиновият слинг съхне много бързо и за това е чудесна алтернатива за родители, имащи бебета, които връщат кърма при хранене. Моят съвет е да се доверите на марка Shushulka, техните муселинови слингове са тествани за безопасност и отговарят на стандарт СД CEN/TR 16512:2015 и може да ги разгледате тук.

Избор на дрехи при бебеносене

Съветвам ви по отношението на дрехите да се придържате към принципа - малкото е много. Считам, че е препоръчително да имате поне един слой дрехи, които да разделят кожата ви от тази на новороденото или малкото бебе. Избягването на контакта ''кожа в кожа'' при бебеносене може да звучи странно, но, особено в летните жеги, е повече от наложително. В тази ситуация това ще е определено по-удобното решение за родителя и малкото човече. От опит мога да споделя, че е най-добре да изберете дрехи както за бебето, така и за себе си, от естествени материи - памук и лен. Благодарение на тях ще се радвате на свобода на движението, удобство и по-малко потене. Накрая към летния аутфит не забравяйте и за шапката. На мен лично много ми допадат шапките, които покриват задната част на врата на бебето и предпазват лицето му  от слънцето.

Допълнителни съвети при бебеносене през лятото

След като вече си имате подходяща носилка и сте избрали точните дрехи, не забравяйте тези няколко съвета при лятно бебеносене:

  • Грижете се винаги да бъдете хидратирани, като си набавяте достатъчно течности. Може да носите една бутилка с вода за всеки случай. Също така предлагайте достатъчно вода/кърма на бебето. Ако вашето дете е на адаптирано мляко, то допълнителната доза вода е задължителна.
  • Проверявайте детето и неговата телесна температура. За да не претоплите бебето, е добре да го изваждате от раницата/слинга, когато заспи. В случай че е по-голямо и седи самостоятелно, може да го носите на гръб.
  • Избирайте подходящи часове за разходка. По възможност планирайте така своите активности, че те да не са по време на най-горещите часове от деня. Ако все пак се наложи да бъдете навън тогава, заложете на по-прохладни места - например, паркове, и стойте на сянка.
  • Не забравяйте да използвате качествена слънцезащита дори да се намирате в градска среда. Някои носилки предлагат висок SPF, но повечето нямат. Затова намажете бебето със слънцезащитен продукт, особено в областите на краката, ръцете, главата и шията, които могат да бъдат директно изложени на слънце.

По мое мнение личните срещи, свързани с избор на правилна носилка за бебеносене през лятото, са изключително ползотворни за мен като консултант по бебеносене, и за родителите, които имат мисия да изберат правилната ергономична раница или слинг за своето бебе. Консултация на живо е чудесна опция да разберете коя би била най-правилната носилка за вашите нужди. Ще можете да докоснете и усетите различните видове платове на живо. Семейства, които държат да бебеносят и имат отношение към този процес, могат да се свържат с мен, а аз ще ги консултирам относно подходящия продукт за тях и детето им.

Желая ви едно красиво лято, изпълнено с незабравими семейни спомени - всички до един безкрайно щастливи!

Сходни публикации

tag