В името на спокойните празници с малко бебе – на помощ идва бебеносенето

23.12.2020

Merry Christmas

Коледа е празник на семейството, близостта, уюта и обичта. Понякога обаче празничното преживяване може да бъде по-скоро стресиращо, особено ако се грижите за новородено или малко бебе вкъщи. Правилото, че родителите са спокойни, когато бебето е спокойно, важи с пълна сила за особено през тези моменти.
На вашето внимание предлагаме пет начина, свързани с бебеносенето, които ще ви бъдат подкрепа сред празничната суматоха:

1. Коледна фотосесия: В последните години за много семейства коледната фотосесия се превърна в традиция. Представете си красивите декори, специално подбраните тоалети и всички приготовления и разбира се, трепетното очакване да се получи перфектният кадър… Всичко е прекрасно, но бебето плаче и не може да се успокои. Мъничето не се чувства сигурно на това непознато и различно място, има нужда да усеща уюта на майчината прегръдка. Точно тук идва на помощ Негово Величество Слингът. Връзвате малкото съкровище, успокоявате го и сте готови за автентични и красиви снимки, докато бебето се наслаждава на сладка дрямка. Фотосесията е спасена!

2. Разходки навън: Вие и бебето ви ще прекарате Коледа с роднините, все пак трябва да спазите традициите. Всичко е чудесно, докато не започнат да валят доброжелателни съвети, вещи коментари и поучения почти винаги насочени към начина на отглеждане на детето. Истинско изпитание за нервите на младите родители, а ако питате мен - дори въпрос на оцеляване. В тези случаи е добре да имате начин да облекчите и без това опънатите си нерви. За съжаление, колкото и да обяснявате, едва ли роднините ви ще се убедят, че бебето не е разглезено, затова ви съветваме често да сменяте обстановката и да поемате глътка свеж въздух. Слагате носилката, отгоре яке или покривало, и сте спокойни навън, а бебчето със сигурност е на топло. Бонус: Спестили сте си обличане на космонавт, търсене на одеяла, багажи, сваляне и качване на количка по стълбите и търсене на място по тротоара, откъдето да минете, и още куп дребни (и досадни) приготовления.

3. Пазаруване: Как организирате пазаруването, когато трябва да вземете и децата? А как процедирате в претъпкан магазин по време на пазаруване за коледните и новогодишните празници? Е, пълно спокойствие няма как да има, но бебеносенето до голяма степен може да облекчи преживяването. Когато бебето е в ергономична носилка до вас, не е нужно постоянно да се обръщате и да следите дали то е добре, дали е спокойно или дали има нужда от нещо, защото го виждате и усещате във всеки един момент. Възможността да се превъзбуди е малка, тъй като е на сигурно и защитено място.
Знаете, че шансът, дете да събори и повреди стока от магазина или да пипне нещо неподходящо, е доста голям. Това не важи, когато бебеносите, тъй като на практика детето е постоянно до вас и много по-лесно може да контролирате докъде стигат малките ръчички. Ако детето вече върви, си спестявате гонитбата в магазина и играта на криеница между щандовете. Ако пък децата са две, съвсем спокойно може да комбинирате количка и носилка - вероятността от неприятни случки драстично намалява.

4. Приготвяне на трапезата и декориране на дома: Хубаво е децата да бъдат активни в приготовленията за празника, но те бързо губят интерес и търсят вниманието на мама за нещо друго, докато тя е заета с декориране или приготовления на трапезата. Вече се досещате, че и тук носилката може да помогне. От една страна, детето получава близостта, от която има нужда, от друга - все пак има възможност да наблюдава процеса. Опцията да се постави бебето на гръб ще ви даде още по-голяма свобода в изпълнението на всички задължения.

5. Разходки в лошо време: Притеснява ли ви как ще изведете малкото дете навън, когато вали сняг? Понякога е трудно да управлявате количката заради снега, а и се чудите дали ще е достатъчно топло в нея. Ергономичната носилка е чудесна възможност за тези случаи. Вие затопляте бебето с топлината на тялото си, а под покривало или общо яке то ще бъде напълно защитено от атмосферните условия навън. Това е прекрасно решение, когато имате по-голямо дете, което иска да се забавлява на чист въздух, да прави снежни човеци, да играе в снега или така любимото на всички деца - скачане в локвите.

Под карантина: В духа на тази необичайна година, няма как да не споменем и карантината. Напрегнатите дни, в които не можем да излизаме вън, може да са още по-напрегнати, когато сме с бебе или малко дете вкъщи. Както всички знаем, децата обожават да са навън и вероятно ще има нужда да бъдете креативни в заниманията и начините на успокоение на мъничето. Ако все още не сте си набавили поне една носилка за празниците, то сега е времето да го направите! Бебеносенето ще ви даде спокойствие и увереност – и за вас, и за вашето бебе!

Сходни публикации

tag