Тайната на красивите бижута на мама

18.12.2023

Ако сте се разхождали в сайта ни или сте посещавали офиса ни, навярно сте забелязали красивите цветни колиета, които сме наредили до слинговете и палтата за бебеносене. Ама разбира се, че се грижим и за красотата и самочувствието на майките! Но всъщност красивите гердани са по-скоро подарък за децата, независимо от факта, че ги носят майките. Цветните колиета са... гризалки.

Пъстроцветните колиета са направени от специални мъниста и този вид бижута днес се считат за най-удачното решение за чесане и обезболяване на венците на бебетата, когато им никнат зъбки.

Откакто свят светува, никненето на зъбите е мъчителен процес за бебоците. Затова и от памтивека майките търсят начини да облекчат страданието на децата си. Освен сърбежа, никненето на първите зъби може да е придружено и с болка, понякога дори повишена температура.

Играчките за дъвчене са познати от хилядолетия. Бебето захваща здраво с ръчички играчката и я тиква в устата по добре познатия начин, по който „проверява“ всичко друго на вкус. Дърво, а в по-ново време пластмаса и гума – всеки от тези материали успокоява сърбежа и болките на венците.

Текстурираните повърхности са особено желани. Те като че ли носят даже повече облекчение. Затова са предпочитани за бебешките гризалки.

С популяризирането на глобалните комуникации обаче става възможно и да се учим от опита на другите, за да се предпазим от инциденти. Така в последните десетилетия стана ясно, че родителите трябва да внимават с играчки, които биха могли да се разпаднат, защото има риск малкото човече да погълне някоя частица от тях. Това може да са мъниста, лесни за откъсване копчета и др. В този смисъл бебешките гризалки трябва да са относително едри, относително монолитни.

Студените вещи също са облекчение за сърбящите и болящи венци (по същия начин, по който и при възрастните студеното облекчава зъбобола). Замразени мокри кърпи? Добро решение. Даже могат дори да се накиснат в чай от лайка преди замразяване, защото лайката действа противовъзпалително. Охладени лъжици, замразени гризалки също обезболяват детските устенца.

Какво е важно

При избора на гризалки трябва да се придържаме към няколко базови мерки за безопасност:

- никакви остри ръбове: те биха могли да наранят бебешката уста;

- никакви дребни частички, които могат да се откъснат от играчката и да задавят бебето; също трябва да се внимава за материали, които при гризане могат да се счупят и разпаднат, защото късовете от тях могат да задавят бебето;

- материали без вредни химикали – каквито и да са на външност бебешките гризалки, те не бива да отделят токсични вещества или такива, които могат да навредят на бебето; в тази категория попадат фталатите (добавки в пластмасите, предназначени да осигурят гъвкавост и пластичност на пластмасата, наричани още пластификатори), бисфенол (накратко BPA – добавка към пластмасите от типа поликарбонат; добавя се за придаване на здравина на прозрачните пластмаси) и др.

- да няма нищо около врата на бебето; това съображение се появи относително скоро след няколко случая, при които бебета са се удушили с огърлиците си – гризалки.

Бижута с мисия

Имайки предвид всичко това, редом с традиционните гризалки и замразените лъжици в последно време изгря звездата на силиконовите гердани за майки. Те отговарят на всички важни критерии за безопасност за бебетата в етапа на никнене на зъбките. Само погледнете:

- нищо не се слага на врата на самото бебе. Няма опасност то да се удуши. От друга страна, по време на бебеносене колието е постоянно до детето и то може да чеше зъбките си по всяко време;

- силиконът е здрав и жилав, подобно на ултра-стегнато желе – натискът на детските венци не може да доведе до нараняване

- поради своята жилавост силиконовите „мъниста“ не могат да се счупят и да се разпаднат, съответно няма риск някоя отчупена частица да бъде погълната от детето;

- връвта, на която са нанизани силиконовите мъниста, е забележително здрава; всъщност това си е дебел шнур, който не може да се скъса току-така – дори да се опитате да го срежете с нож, ще трябва да положите усилие, за да успеете.

- силиконът не съдържа фталати, феноли и други добавки, типични за пластмасовите гризалки.

И освен че отговарят на всички изисквания за безопасност за бебетата, тези колиета са красиви. С приятните си тонове, съчетани ловко в стилен дизайн, те могат да паснат на облеклото на майката и дори на слинга, в който тя носи бебето си. Не е ли това една „неочаквано добра комбинация“? И за завършек – същите тия силиконови мъниста са много лесни за поддържане, защото се мият лесно, не се надраскват и не задържат нечистотии.

Сходни публикации

tag