Можем ли да бебеносим близнаци

28.03.2022

Ако тази статия е привлякла вниманието ви, то вие или вече имате, или все още очаквате близнаци, за което ви поздравявам сърдечно. С две бебета предизвикателствата са двойни, но и  хубавите моменти също. Бебеносенето може да бъде ваш помощник, а в тази статия ще дам примери, за това как две деца – и по-конкретно близнаци, могат да бъдат бебеносени. Най-важното е да си отговорим на въпроса „Заедно или поотделно ще ги носите“.

Бързам да алармирам, че независимо от това, дали носите едно или две деца трябва да се спазват основните правила за безопасност: https://slingomania.net/osnovni-pravila-za-pravilno-bebenosene/.

Друго важно уточнение е – въпреки че са близнаци, бебетата невинаги са еднакво големи и растат с различни темпове, а също така доста често се раждат по-рано или с ниско тегло. Всички новородени с ниско тегло имат нисък мускулен тонус, не добър контрол върху главата и се нуждаят от добра подкрепа на цялото тяло. Затова най-подходяща носилка през първите месеца е слингът.

Моят съвет, ако това са първите ви деца, е първоначално да се научите да използвате слингът с едно бебе в него. Връзването на слинг изисква известно време да се упражнявате и определено е по-лесно това да се случи само с едно дете.

Пишейки по темата, обсъдих въпроса с други консултанти и родители на близнаци, за да се получи максимално обективна и полезна настоящата статия.

Важно е да отбележим няколко неоспорими факта:

1/ Носилките са тествани за носене на ЕДНО дете, а не за две и препоръките за безопасност важат при носене на едно дете.

2/ От гледна точка на безопасност всички школи препоръчват бебетата да се носят едно по едно, да ги редувате или да използвате помощта на втори възрастен, когато искате да ги носите едновременно.

3/ Консултация с професионалист, в случай че желаете да бебеносите близнаци, си е направо задължителна, за да намерите най-добрата комбинация от носилки за вашето голямо семейство и да се научите да ги използвате по правилен и безопасен начин.

Въпреки всичко е от огромна помощ да можете да носите и двете деца едновременно. Все пак не живеем в идеален свят и нашата роля, на бебеносещите консултати, е да правим живота ви по-лесен, а не тъкмо обратното. Дали въпросното двойно бебеносене да се случва в една носилка или в две, плюс как точно – описвам по-долу в текста.

И така…

Различните бебеносещи школи, както се досещате, са на различни мнения относно това какви носилки е добре да използваме при тандемно (едновременно) носене на бебетата. Тандемно носене е и когато бебеносим две деца едновременно в разлина възраст, но тази статия няма да се фокусира върху теззи случай, а само в случайте, в които носим близнаци.

Според по-консервативните носенето на близнаци е най-подходящо да се осъществи с два слинга, различни от еластичен. В тъкан слинг, вързан на хълбок Кенгуру Кери и ринг слинг или с два ринг слинга, вързани на хълбок. Те подкрепят идеята за ранно поставяне на детето на гръб и щом малкото има контрол над главата, според тях, може да поставите едното дете на гръб, а другото отпред, на гърдите ви.

Поставянето на гръб на малко бебе само по себе си обаче е много предизвикателно и го препоръчвам само на родители със съществен опит, при това на по-късен етап. След време, когато децата са по-големи и имат добър контрол върху тялото си, както и когато седят самостоятелно, носенето на гръб става най-добрият ви приятел. Ако едното дете е на гърба, това ще спомогне за баланс и правилна стойка при вас.

Ако все пак искате да поставите бебе на възраст от 1 до 3 месеца на гръб това може да бъде само в слинг и най-подходящото връзване е Rucksack. След като детето може да се обръща от корем на гръб и обратно може да използвате мей тай, а след като седне стабилно може да използвате ергономична раница. Комбинацията от две ергономични раници или мей-тай и ергономична раница са най- популярни при тандемно носене, след като децата са достатъчно стабилни.

Предимството на това да се използват две носилки е, че можете да свалите едно от децата, винаги когато се налага, без да разбуждате другото. Сънят е свещен!

Други школи дават алтернивни варианти за носене на близнаци едновременно – в един еластичен или тъкан слинг. Тук трябва да подчертая, че еластичните слингове издържат на по-малко килограми по принцип и тази опция би била възможна само в онези случаи, в които теглото на двете деца е под 8—9 килограма. За предпочитане е да се избере по-плътен еластичен слинг, ако ще пробвате този вариант. Връзването се нарича Front Pocket carry.

Друга алтернатива, за която може да намерите много клипчета в интернет е носенето едновременно на двете бебета в един тъкан слинг. В този сличай бебетата са разположени странично на тялото на носещия.

Ако изберете да носите с един тъкан слинг, то за по-безопасни връзвания се считат тези, при които връзването на едното дете е приключило (направен е възел), преди да започне връзването на другото и изваждането на едното дете да не пречи на стабилността на другото. Тук може да видите видео на връзването от последната снимка.

Добрият пример

Благодаря безкрайно на Гергана Райнова, майката на тези две сладурчета, която по емпиричен път и с много опити е стигнала до работещите за нейното семейство варианти. Самата тя е щастлива за възможността съпругът ѝ да бъде у дома през първата година от грижата за децата им и признава, че тази помощ е незаменима. Все пак активно е започнала да носи двете деца едновременно, едва когато са станали по-големи и са посещавали детските площадки, защото това е бил най-лекият, лесният и бързият начин да стигнат там, където са искали. Гергана е фен на слинговете и е използвала предимно такива докато носи децата си. Тандемното бебеносене, обаче, може да се случи и с комбинация от различни носилки. Тези комбинации зависят от момента, в който вие искате да започните с бебеносенето, от физическото развитие на децата и от вашите предпочитания. Независимо какво бихте избрали е важно, че имате избор и той трябва най-добре да пасва на вас.

Вярвам, че написаното ви е било не само интересно, но и полезно! Аз оставам на ваше разположение.

Сходни публикации

tag