Бебешки сън - проблеми –кратък наръчник

Слингомания

Фазите на сън и будуване при бебето не съвпадат с тези на родителите? Това може би да се дължи на факта, че „вътрешният часовник“ на бебето не е синхронизиран с 24-часовия ден.

 

Първо - да изясним следното: Бебето дава ли ви сигнали, че приема нощта като време за сън? Ако не, то вие водите тежка битка…

Повечето бебета не развиват силни, хормонално задвижвани циркадни ритми, докато не навършат 12 седмици, а на други отнема значително повече време.

Не пропускайте да изпробвате следните тактики:

- Насърчавайте бебето да се събужда по едно и също време всяка сутрин и излагайте детето на дневна светлина (сутрин и следобед).
- Включете бебето си в ежедневните дейности. Суматохата в социалния живот помага да настроите ,,вътрешния часовник“ на вашето бебе.
- Избягвайте излагането на изкуствена светлина преди и по време на лягане - особено LED светлини и други източници, излъчващи синя светлина.

 

Експериментите показват, че синята светлина е особено ефективна при блокиране на производството на мелатонин, хормон, който насърчава съня. Малко излагане на синя светлина може да забави желанието за сън за един час или повече – това засяга както възрастните, така и децата!

2. Ще спи ли бебето спокойно, когато е гладно? Вероятно не.

Това е една от причините новородените да спят на кратки интервали – мъничетата огладняват!Какво можем да направим по въпроса? Не много, не и когато бебето е твърде малко. То се нуждае от чести хранения, за да расте и да се развива правилно. Вероятно можете обаче да подобрите собствената си способност да „таймирате умно“ вашето време за сън.Мечтаното хранене е техника, при която осигурявате на бебето си пълно тумбаче непосредствено преди да се опитате да заспите. Идеята то да бъде сито е, че вие ще спите по-дълго.Друга тактика е да се въведат кратки закъснения - преди да започнете тези емисии през нощта. Например вместо да захранвате бебето си веднага, можете първо да смените мръсната пелена. С напредването на месеците методът би могъл да помогне на бебчо да прекъсне връзката между нощното събуждане - което всички бебета преживяват - и храненето.

3. Знаете ли как да успокоите бебето си преди лягане?

Изследванията показват, че някои родители правят времето, довеждащо до лягане, твърде вълнуващо и това може да затрудни бебетата да се отпуснат в преградката на съня. Бурната игра и енергичните разговори ободряват нервната система на вашето бебе – тя го държи нащрек. Освен това изследванията сочат -  времето пред екрана на телефона или таблета нерядко създава проблеми. В скорошно проучване сред 715 британски родители изследователи установяват, че бебетата, които прекарват времето си в игра със сензорни екрани (на телефони и други устройства), заспиват по-трудно през нощта.

4. Липсата на рутина – как действа?

Малките деца могат да спят по-дълго през нощта, когато спазват часа си на редовно лягане. Изследванията също така сочат, че децата заспиват по-бързо и прекарват по-малко време будни през нощта, когато родителите им прилагат последователна рутина преди заспиване - къпане, тихо обличане за лягане и четене на приказка.Така че, ако се борите с проблемите със съня при бебето, струва си да въведете рутина преди лягане.

5. Прекалено рано или твърде късно заспива бебето?

Кога бебетата трябва да си лягат? Сякаш е трудно да разгадаем тази мистерия с лека ръка. Някои родители се опитват да принудят към лягане бебето, на което обаче изобщо не му се спи. Това е не е добре поради няколко причини. В краткосрочен план бебето ще започне да се противопоставя на подготовката за сън и всички у дома ще страдат. В дългосрочен - детето ви ще се научи да свързва времето за лягане с неуспешното заспиване. Други родители пък държат бебетата си будни твърде дълго, което прави мъниците раздразнителни. Това може да бъде лесна грешка, особено ако бебето ви изглежда прекалено активно и енергично. Питате се – това не е ли доказателство, че бебето все още не е готово за сън? Може би, но има и друга възможност: хиперреактивно или „преуморено“ дете. Ако е така, поведението на бебето ви е измамно: то не е нащрек, защото е добре отпочинало, а обратното - системата му за реакция при стрес е заседнала на висока скорост. Какво да правите? Ако не сте сигурни, запишете час консултант по сън, който да ви помогне да се запознаете с нуждите на вашето бебе. 

6. Правите лъвски скок, когато чуете сигнал, че бебето е будно?

Бебетата понякога издават звуци, но всъщност спят сладко-сладко. С други думи, бебетата могат да „бърборят по време на сън“. За начинаещите мама и тати е лесно в подобна ситуация да се объркват, че мъникът дава сигнал за внимание. Ако попаднете в подобен казус – не докосвайте и говорете на бебето си, защото ще постигнете това, което най-много искате да избегнете: то да се събуди! 

7. Събуждането посред нощ – каква важност отдавате на тези мигове?

Вече знаете как твърде много превъзбуда у мъника може да създаде проблеми преди лягане. Това важи и в моментите, когато бебето се буди през нощта – не създавайте вълнение около детето. 

8. Не сте достатъчно последователни?

Лесно е да кривнете от пистата, когато сте разочаровани или преуморени.Понякога може да използвате твърде стимулиращи успокояващи техники. Друг път - когато изглежда, че нищо не работи - може да се отдръпнете. Това е човешката природа, но е объркващо за бебето и влошава проблемите му със съня. За да избегнете този сценарий, отделете време и  създайте един, последователен подход към разрешаването на проблема. 

9. Бебето ви дреме „по никое време“ през деня?

Бебето и късната дрямка през деня - колко си поспива то?
Желанието за сън се натрупва толкова интензивно, колкото по-дълго сме будни. Така че не би трябвало да ни изненадва, ако бебето, което се е събудило от дълга дрямка само няколко часа по-рано, има проблеми със заспиването преди „Лека нощ деца“. Ако изглежда, че това е проблемът, опитайте се да поставите дистанция от последния период на събуждане през деня на мъника до времето за лягане през нощта. Сигурно ви звучи трудно, но не забравяйте - не е нужно да стигнете до перфектния график изведнъж, всичко ще се случи постепенно.

10. Знае ли бебето ви как да се самоуспокоява?

Всички се събуждат през нощта и ние самите го правим доста често, дори ако не си спомняме за това събуждане на следващия ден. Пълното премахването на нощното събуждане не е реалистична цел, по-скоро трябва да се съсредоточим върху това то да не ни носи емоционален и физически дискомфорт. И поменете: Когато бебетата заспиват на гърда - или се слагат в леглото, след като са заспали - те са по-малко склонни да се успокоят лесно и бързо, за да засспят отново, когато се събудят през нощта. 

Обобщен списък за справяне с проблеми със съня на бебето

Уверете се, че бебето е изложено на естествена дневна светлина. Включете бебето в динамиката на ежедневието.

Установете редовни нощни ритуали. С наближаването на лягане преминете от стимулиращи дейности към по-пасивни, сънливи, успокояващи. Затъмнете светлината. И помислете за въвеждане на специални ритуали преди лягане - четене или пеене на приспивни песни.

Бебетата могат да спят по-дълго през нощта, ако ги храните по-малко преди лягане.

Бъдете отзивчиви, но скучни. Избягвайте да вдигате шум, избягвайте да разнасяте бебето си наоколо и избягвайте контакт „очи в очи“. Някои проблеми със съня се причиняват от родителите, които твърде много се суетят около децата.

• Внимавайте и не се намесвайте твърде бързо, когато мислите, че бебето ви се е събудило. В крайна сметка рискувате да събудите спящото дете или да предотвратите спонтанното му заспиване.

Потърсете консултант по бебешки сън – споделете всички факти и отделете време да постигнете нов режим.

Ако се притеснявате от възможен медицински проблем или нещо просто не изглежда наред, говорете с вашия педиатър.

Сходни публикации

tag