Кой слинг да избера- еластичен слинг или тъкан

09.04.2021

След като вземете решение, че бебеносенето е вашето нещо, най - често преминавате към въпрост с какво да продължа. Празвилният отговор е слинг.

Ако искате да започнете с бебеносенето още в първите дни след раждането, то вие имате нужда от слинг. Слинговете са основно три вида - еластичен, тъкан слинг шас и тъкан ринг слинг. Колкото по-малко се е родило бебе ви, толкова по-тесен трябва да бъде и слингът, които ще използваме и толкова по-тънка да бъде материята му.


Тъканите слингове се предлагат в различни размери. Тези размери не засягат големината на бебето, а тази на майката. Дължината на слинг от 4,6м или размер 6 е подходящ за майки с височина над 165 см и размер на дрехите м,л,хл или 2хл. Бебеносещи родители с по-малки размери мога да вземат размер 5 или 4,2 м. Класичската ширина на тъкан слинг е 70 см. Някои производители, обаче, вече предлагат и по-тесни слингове. Виж тук. При връзване на тъкан слинг отново трябва да са спазени 5 основни правила:

  1. Стегнато - когато се наведете напред коремите ви не трябва да се отлепят
  2. Високо на 3-4 пръста под радичката ( София на снимкта е по-високо, тъй като не е новородено)
  3. Носът трябва да е открит и брадичката да сочи нагоре.Бебето трябва да е покрито с плат най-много до средата на ухото.
  4. Краката да са в ергономична М-позиция, дупето да е по-ниско от коленете и коленете да сочат носещия
  5. Гръбчето да има С-образна извивка

Еластичните слингове обикновенно нямат размери, но се предлагат в различна ширина и дебелена на плата.Важно е еластичния слинг да се разтяга по ширина, а не по дължина. Та са предпочитан вариант за новороденото, тъй като могат да се поставчт предварително и тогава да се сложе бебето. Това иглежда по-лесно за неопитните родители.

Съществуват еластични слингове- хибридни, които имат предварително оформено мчсто за бебето- Caboo, Sevi baby, Mobi. Те не се препоръчват за първите дни от бебеносенето, тъй като не предлагат достатъчна подкрепа в областта на главата на бебето.

еластичен слинг


Ринг слинга е добра алтернатива за новородено бебе. Те са произведени от слингов плат и се предлагат в дължини между 1,8 и 2 метра.Дължината отново засяга размерът на носещия, а не този на детето. Обикновенно ринг слинговете са с ширина 70 см, което е напълно достатъчно за носене на новородено и по-голямо дето. В последно време различни производители се насочиха към производството на по-тесни ринг слингове, което определено улеснява носенето на малко бебе.

И за финал изгледайте и това видео

Еластичен или тъкан слинг

Сходни публикации

tag