Защо понякога бебето плаче и не иска да стои в слинг или раница?

14.08.2021

Kaк да им помогнем? Tips and Tricks!

Понякога бебето не иска да стои в слинг или ергономична раница и родителите си мислят, че бебето им не харесва бебеносенето. Рядко, обаче, са бебетата, които не го харесват. Какви може да са истинските причини:

  1. Обикновено около третия/четвъртия месец на бебета стават много любопитни. Околния свят им се струва все по- интересен. Разпознават своите крайници, искат да се движат активно, а дългият престой в слинга ги ограничва. Ако сте в този период и бебето недоволства с раницата преустановете или намалете употребата й за няколко дни. Това няма да накара децата да забравят слинга, но ще им даде малко свобода.
  2. Друга причина може да бъде липсата на навик у детето да заспива в слинга/раницата. Замислете се, че ние – родителите, се опитваме да приспиваме малките именно там. За децата обаче асоциациите са изключително важни и е трудно да накараме детето да придобие нова рутина, например да бъде приспивано в раница, ако е свикнало по друг начин. Би трябвало да започнем да слагаме бебето в слинга преди на малчо да му се приспи, както и да следим за периодите на будност и сън, за да се ориентираме кога е дошъл правилният момент.
  3. Не изключвам и опцията причина за отказа на бебето да стои в слинга/раницата да бъдат моментите, когато то е мокро, подсечено, наакано, гладно. Запомнете – слагайте бебето в слинг след като е напълнило коремчето, със сменена пелена е и не прекалено облечено (да, ако му е твърде топло, също няма да има мир и любов).
  4. Може да му е топло, твърде стегнато или платката да покрива главата на бебето твърде високо.
  5. Понякога да вържем слинга или да поставим раницата ни отнема много време и се чувстваме несигурни докато го правим. Бебето усеща и също се чувства несигурно, че иска да остане. Ако междувременно не сме успели да поставим детето правилно и удобно просто влошаваме обстановката.

В статията ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО БЕБЕНОСЕНЕ ще намерите допълнително информация кога бебето е правилно поставено в ергоном

Сходни публикации

tag