Защо понякога бебето не иска да стои в слинг или раница?

14.08.2021

Понякога бебето не иска да стои в слинг или ергономична раница и родителите си мислят, че бебето им не харесва бебеносенето. Рядко, обаче, са бебетата, които не го харесват. Какви може да са истинските причини:

  1. Обикновено около третия/четвъртия месец на бебета им става наистина любопитно какво се случва около тях самите. Разпознават своите крайници, искат да се движат активно, а дългият престой в слинга ги ограничва. Съветвам ви да се опитате да избягвате слинга/раницата за няколко дни, ако сте в такъв период или да ограничите употребата на носилки до минимум.Това няма да накара децата да забравят слинга, но ще им даде малко свобода.
  2. Друга причина може да бъде липсата на навик у детето да заспива в слинга/раницата. Замислете се, че ние – родителите, се опитваме да приспиваме малките именно там. За децата обаче асоциациите са изключително важни и е трудно да накараме детето да придобие нова рутина, например да бъде приспивано в раница, ако е свикнало по друг начин. Би трябвало да започнем да слагаме бебето в слинга преди на малчо да му се приспи, както и да следим за периодите на будност и сън, за да се ориентираме кога е дошъл правилният момент.
  3. Не изключвам и опцията причина за отказа на бебето да стои в слинга/раницата да бъдат моментите, когато то е мокро, подсечено, наакано, гладно. Запомнете – слагайте бебето в слинг след като е напълнило коремчето, със сменена пелена е и не прекалено облечено (да, ако му е твърде топло, също няма да има мир и любов).
  4. Може да му е топло, твърде стегнато или платката да покрива главата на бебето твърде високо.
  5. Понякога да вържем слинга или да поставим раницата ни отнема много време и се чувстваме несигурни докато го правим. Бебето усеща и също се чувства несигурно, че иска да остане. Ако междувременно не сме успели да поставим детето правилно и удобно просто влошаваме обстановката.

В статията ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ПРАВИЛНО БЕБЕНОСЕНЕ ще намерите допълнително информация кога бебето е правилно поставено в ергоном

Сходни публикации

Ани Събева

Ани Събева

Автор и основател на Слингомания.

Продукти

Категории

tag