Разлика между ергономична раница и кенгуру

12.12.2022
ергономична раница или кенгуру

Бебеносенето става все по-разпространено и най-често срещаната чуденка сред младите родители е каква носилка да избера.

В следващите редове ще ви разкажа за ергономичната позиция, която ортопедите препоръчват. За безопасната и полезна позиция на тялото на новороденото, а вие сами ще откриете разликите между кенгуруто - неергономична носилка и ергономичната раница или слинг.

Новородените бебета имат много нисък мускулен тонус, силно извит гръбнат под формата на С и крачетата им са с прибрани към корема колене. Заради специфичната позиция, в която са били вътреутробно, на бебета им трябват няколко седмици - около 12+, за да се " разгънат", да развият мускулатурата и да започнат самостоятелно и воледо да извършват движения.

Илюстрация, изобразяваща естествената поцизия на бебето в различните етапи на развитие от първата му година.

Освен гръбчето на бебето, трябва да внимаваме и да обърнем специално внимание на главата му. Заради слабите мускули, то не може да я държи стабилно изправена или фиксирана. Затова главата на новороденото и малко бебе винаги трябва да е подкрепена. От безопасна гледна точка носът на бебето трябва да е открит. При наличинието на тези две условия стигаме до правилото, че главата на бебето се подкрепя не по-високо от средата на ухото.

Извито гръбче, телце високо разположено върху тялото на носещия, стегнато, за да може тази позиция да се покрепя дълго време.

Колко стегнато? Най-честото определение, което даваме е - Приведете се напред с вързано за вас бебе - коремите ви не трябва да се отделят.

Специално внимание трябва да обърнем и на крачетата. Те не трябва да се дърпат, изпъват или пристягат. Те трябва да се поддържат в естествена позиция - колене високо, т.нар. поза жабче или М-позиция.

За да излезе през родовия канал нашето бебе не е развило напълно костната си ситема и всички връзки в малкото му телце не са добре вкостени и фиксирани. Затова трябва да обръщаме специално внимание и да не застрашаваме ставите от изместване. Така вече си представяте, че не кенгуруто, а точно ергономичната раница осигурява тази позиция.

Основните разлики:

  • Кенгуруто има твърд гръб, за разлика от ергономичните раници. В нашата селекция от марки ергономични раници ще откриете само такива от слингов плат.
  • Често кенгуруто е по-широко около врата на бебето, където имаме нужда от допълнтелна подкрепа, това не е безопасно.
  • Кенгуруто има много тясно основа и не може да поддържа М-позицията на крата на бебето.
  • Ергономичните раници се адаптират по индивидуалните размери на бебето ви, докато кенгуруто не може.
  • Кенгуруто има кръстосани и не добре подплатени презрамки, но няма колат, което прави носенето на по-тежко дете неудобно и практически невъзможно.

Сходни публикации

tag