Бебеносенето - полезно за бебето и майката

03.05.2019

Бебетата са програмирани да бъдат носени. Дори като новородени, когато ги вдигнеш, те автоматично протягат ръце и свиват колене и заемат позиция, удобна да застанат на хълбока на своя родител. Докато носим децата си в слинг поддържаме правилната С-образна форма на техния гръбнак, а колената на бебето трябва да са по-високо от дупето и да са обхванати със слингът от коляно до коляно. Meждународния инситут по Дисплазия на тазобедрените стави –(ДТС) подкрепя павилното бебеносене в М- образка позиция, когато колената са малко по-високо от таза и бедрата са широко отворени под ъгъл 90 – 110 градуса, като метод за превенция на дисплазия на тазобедрените стави.Открит е географски и расов признак на поява на ДТС. Oт една страна африканските и азиатските родители традиционно носят своите деца прикрепени с шал към родителското тяло като поддържат бедрата от коляно до коляно, което подпомага правилното развитие на връзката между таза и бедрената кост. От друга страна децата в американските и западно европейски култури, които имат относително високи случай на ДТС, повиват децата или ги обличат в тесни дрехи. Случаите на Дисплазия на тазобедрените стави при новородени в Китай и Африка е почни 0%. За сравнение има данни за от 1,7/1000 бебета в Швеция , 75/1000 в бившите югославски републики до 188/1000 в Канада.

Бебеносенето има и други положителни страни за бебето:

Бебетата, които са носени, са по-спокойни и спят по-дълго. Имат по-добро храносмилане, заради изправения стоеж при носене и плачат почти на половина по-малко. Контактът с родителя подпомага терморегулацията, работата на сърцето и белите дробове. Освен това слушайки как родителя диша, бебето се учи и приема този ритъм, което намалява възможността от внезапна детска смърт. Носенето подобрява мускулния тонус на бебето. Носените бебета си взаимодействат с околния свят по-лесно и по-добре. Преждевременно родените деца, които биват носени ,наддават по-бързо и имат по-добре развита теморегулативна функция.

Положителни страни на бебеносенето за родителите:

Родителите, които носят своето бебе, се наслаждават на много близка връзка помежду си и се учат как да отговарят на нуждите на своите деца. При тях се забелязват по-малко случаи на следродилна депресия. Освен това е доказано, че при близост на майката и детето се произвежда окситоцин, който влияе положително на емоционалното и психическо им здраве. Бебеносенето улеснява кърменето, поради близкия контакт се увеличава кърмата, а и така то е възможно навън, дори и в движение. Използването на носилка означава свободни ръце, което от своя стана улеснява ежедневието на родителя. Ако имате и друго дете, използването на носилка Ви дава възможност да откликвате и на неговите нужди, което намалява съперничеството помежду им.

Източници:1. Nelson Textbook of Pediatrics 18th edition – Development dysplasia of the hip2. International Hip Dysplasia Institute3. www.babywearing.co.uk

Сходни публикации

tag